Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VIDEOROZHOVOR s členkou pátracieho tímu: Záhadné zmiznutie Zoltána! Prišiel sek na kamere a zrazu ho nikde nebolo

Kvetoslava Kytková Zobraziť galériu (7)
Kvetoslava Kytková (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Členka Záchranného systému Slovensko Kvetoslava Kytková, ktorá sa už niekoľko rokov venuje pátraniu po nezvestných osobách, nám vo VIDEOROZHOVORE porozprávala o dlhodbo nezvestných ľuďoch, po ktorých sa neustále pátra. Okrem toho nám prezradila detaily najzáhadnejšieho zmiznutia, aké zažila či o záchrane detí, ktoré sa stratili.

Jednou zo žien, ktorá je v dlhodobom pátraní, je Timea Nagyová. Tá sa stratila ešte ako 15-ročná v roku 2002. Pátranie po tomto dievčati začalo tím, že mala zmiznúť po ceste do školy. Pamätáte si, ako to celé bolo?

Ja si to síce nepamätám, lebo to je už naozaj veľmi dávno a ani vtedy  Záchranný systém Slovensko neexistoval. Podľa toho, čo máme  zverejnené, tak Timea mala odchádzať z domu do  školy, kde nedorazila. Ešte sa potom zdržiavala u sestry, ktorá ju odprevadila na autobus a odvtedy ju nikto nevidel ani nemal o nej informácie. Odvtedy je po nej vyhlásené pátranie.

VIDEOROZHOVOR s členkou pátracieho
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Polícia Slovenskej republiky)

Polícia opäť zverejnila pátranie po Timey. Sú nejaké nové informácie? S akými variantami pracujete alebo ste pracovali? Zmenilo sa niečo počas vyšetrovania?

Ja o nejakých nových informáciách neviem a polícia predpokladám, ak by mala nejakú zásadnú novú informáciu a bolo by potrebné, aby verejnosť túto informáciu mala, tak by ju určite zverejnili. Ja niečo nové ohľadom toho nemám, ale tiež sa budeme venovať aj tejto nezvestnej osobe na našej sociálnej sieti. My pravidelne, ak je nejaké výročie, ako sú  narodeniny nezvestnej osoby, respektíve, tak nesprávne pomenované, výročie nezvestnosti, príspevok o danej osobe pripomenieme sledovateľom. Z dôvodu, že stále tam  šanca na vypátranie je.

Váš Záchranný systém Slovensko mal nejaké informácie, žeby sa niekde mala nachádzať, ktoré sa možno nepotvrdili alebo sa s nimi doteraz pracuje?

Bola jedna informácia, ktorú z ľudských dôvodov a s ohľadom na rodinu nemôžeme zverejniť. Bola posunutá polícii na preverenie a vieme, že polícia s tou informáciou pracovala. Vzhľadom na to, že sa tam udiali veci, kvôli ktorým tú informáciu už nebolo možné došetriť, preveriť, výsledok bol negatívny.

Kvetoslava Kytková
Zobraziť galériu (7)
Kvetoslava Kytková  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ďalšou zmiznutou, ktorú polícia zverejnila, je aj Katarína Hrozányová. Tá zmizla ešte v roku 2005. O tomto pátraní toho veľa neviem. Mala to byť matka troch detí, ktorá pracovala ako úradníčka v Slovenskej sporiteľni. Máte vy o tomto zmiznutí viac informácií, ktoré nám viete priblížiť?

Čo sa týka tejto nezvestnej osoby, tak naozaj je tých informácií veľmi málo, ktoré boli dané ako relevantné. Jediné, čo som zaznamenala ja ako osoba, sú informácie spomínané v médiách v roku 2023. Riešili sa výpovede obvinených osôb a bola tam spomínaná aj verzia súvisiaca s nezvestnosťou pani Hrozányovej. Viac bohužiaľ k tomu neviem povedať. Nie je  nič potvrdené. Stále sú to len dohady a naozaj je to prípad, kde je tých informácií veľmi málo.

VIDEOROZHOVOR s členkou pátracieho
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Polícia Slovenskej republiky)

Stretli ste sa aj s teóriou, ktorá rezonovala médiami, že mala byť obeťou mafie? Keďže to bolo po 90-tych rokoch, kedy tu tá mafia bola. Máte indície, žeby v tom mohli byť zapletení?

Na toto naozaj neviem relevantne odpovedať. Naozaj som sa stretla aj s touto verziou len čo som si prečítala alebo vypočula v médiách. Naozaj nemám informáciu, ktorú by som relevantne mohla potvrdiť alebo vyvrátiť, že áno, s takouto verziou sa pracuje.

Ďalším dlhodobo nezvestným je aj Pavol Fondrk. Toho naposledy videli svedkovia v roku 2004 s neznámou osobou v Žiline. Ako si spomínate na toto pátranie, respektíve aké informácie o tomto pátraní máte?

Priznám sa, túto nezvestnú osobu registrujem. My ju na našich sociálnych sieťach zverejnenú nemáme, zatiaľ. Tiež sa pokúsime s týmto prípadom viac zoznámiť, keď sa budeme venovať aj my dlhodobo nezvestným dospelým osobám. Naozaj ohľadom pána Fondrka len to, čo je zverejnené, a to čo polícia už dala von. Bližšie informácie o tomto prípade nemáme.

VIDEOROZHOVOR s členkou pátracieho
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Polícia Slovenskej republiky)

Máte mnoho pátraní už za sebou. Je nejaké pátranie, ktoré vás zaujalo alebo vás sa nejako emotívne dotklo?

Tak tých prípadov je samozrejme dosť za tých pár rokov, čo sa tomu venujeme. Pre mňa taká, ani nieže záhadná vec, ale to, čo nás zaujalo a radi by sme nejako tomu prišli na koreň je nezvestná osoba Zoltán Gót z okresu Komárno. Po ňom sme my konkrétne pátrali, vykonali sme, myslím, že štyri pátracie akcie. Počas pátrania sa nám podarilo zistiť dôležité veci a dostali sme sa ku kamerovým záznamom, ktoré nám pomohli určiť miesta, kde sa pán Zoltán pohyboval na bicykli po obci.

Za tým bodom, kde sme ho na kamerových záznamoch identifikovali stopa končí. Nezanechal žiadnu stopu, nenašiel sa bicykel, nenašli sa žiadne veci, ktoré mal pri sebe. Bolo rozsiahle pátranie, kde polícia, poľovníci, DHZ a iné dobrovoľnícke zložky pátrali a prepátrali sa vytipované lokality opakovane. Pravdepodobnosť na základe štatistických kruhov, iné lokality, ktoré sme si stanovili, obľúbené miesta pána Zoltána....a naozaj je záhada, že absolútne žiadna stopa sa nenašla. Naozaj žiadna.

VIDEOROZHOVOR s členkou pátracieho
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Polícia Slovenskej republiky)

Myslíte si, že nejaké kamerové záznamy mohli zmiznúť? Alebo vôbec neboli.

To nie. To určite nie. To skôr tam, kde bol naposledy videný, kde bola vlastne tá stopa, ten kamerový záznam, ktorý nám určil smer jeho jazdy na bicykli, už ďalej vlastne nie sú a neboli kamery, kde by sme to mohli overiť kam postupoval. Ale naozaj sa prešiel rozsiahly terén a ten incident mal, aj to pátranie malo neskutočné rozmery a opakovane. Dokonca sa s člnmi prepátravali rybníky a jazerá, čo sú tam blízko tej obce a naozaj, je to veľká záhada pre mňa, že ani bicykel sa nenašiel.

Po tomto Zoltánovi sa ešte stále pátra? Myslím, že pátranie bolo zverejnené v roku 2022 čiže sú to už dva roky.

Stále sa po ňom pátra. Dokonca sme hovorili opakovane s rodinou, s políciou sme stále v kontakte a čakáme. Príspevok na sociálnej sieti taktiež pripomíname sledovateľom. Snažíme sa pripomínať aj túto nezvestnosť, a pokúšame sa získať nové informácie, aby sme znovu mohli ísť do terénu. Pretože taký je postup. Ak by prišla nejaká zásadná nová informácia, tak samozrejme znovu sme pripravení ísť pátrať a tú informáciu preveriť v súčinnosti s políciou a s inými zložkami.

Kvetoslava Kytková
Zobraziť galériu (7)
Kvetoslava Kytková  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O tom, či mala niekedy chuť skončiť a ako zachránili životy nezvestným deťom, sa dozvieš v našom VIDEOROZHOVORE

Viac o téme: PátranieZáchranný systém SlovenskoKvetoslava Kytková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu