Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Abbás vyzval Hamas, aby sa s Izraelom urýchlene dohodol na prímerí v Gaze

Mahmúd Abbás Zobraziť galériu (2)
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed, File)

RAMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v stredu vyzval palestínske militantné hnutie Hamas, aby sa s Izraelom urýchlene dohodlo na prímerí a prepustení rukojemníkov z Pásma Gazy a vyhlo sa tak strašným následkom.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

"Vyzývame hnutie Hamas, aby urýchlene sfinalizovalo dohodu o väzňoch a ušetrilo našich palestínskych obyvateľov pred pohromou ďalšej katastrofickej udalosti so strašnými následkami, rovnako nebezpečnými ako Nakba z roku 1948," povedal Abbás, pričom narážal na prvú arabsko-izraelskú vojnu, počas ktorej odišlo alebo utieklo zo svojich domovov približne trištvrte milióna palestínskych Arabov.

Mahmúd Abbás
Zobraziť galériu (2)
Mahmúd Abbás  (Zdroj: SITA)

Abbásova medzinárodne uznaná Palestínska samospráva sa tento týždeň nezapojila do rokovaní v Egypte, ktoré sa zameriavali na prímerie medzi Izraelom a Hamasom po vyše štyroch mesiacoch vojny.Palestínska samospráva vládla v Pásme Gazy do roku 2007, keď kontrolu nad týmto územím pri vnútropalestínskom konflikte prevzalo militantné hnutie Hamas. V súčasnosti má Abbásova vláda sídlo v meste Ramalláh na okupovanom Západnom brehu.

Spojené štáty, ktoré sú hlavným vojenským podporovateľom Izraela a sponzorom Palestínskej samosprávy uviedli, že podporujú vytvorenie palestínskeho štátu, ale žiadajú zmeny v jej vedení.Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril v januári presvedčenie, že Abbás je odhodlaný zreformovať Palestínsku samosprávu, aby mohla účinne prevziať zodpovednosť aj za Pásmo Gazy.

Viac o téme: PrímerieIzraelMahmúd AbbásHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu