Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Vedci varujú pred potenciálne smrteľnou poruchou súvisiacou s COVID-19: Táto skupina je ohrozená najviac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

YORKSHIRE – Zdá sa, zriedkavá, ale smrteľná autoimunitná porucha je na vzostupe. Nový výskum naznačuje, že prepuknutie môže súvisieť s COVID-19. Toto ochorenie sa pred pandémiou pozorovalo hlavne v ázijskej populácii, ale teraz sa šíri aj medzi belošskými obyvateľmi.

Ochorenie, známe ako anti-MDA5 pozitívna dermatomyozitída, je spôsobené protilátkami, ktoré napádajú enzým nazývaný MDA5. Je spojené s progresívnym intersticiálnym ochorením pľúc, ktoré je charakterizované zjazvením pľúcneho tkaniva. V rokoch 2020 až 2022 lekári v anglickom Yorkshire hlásili bezprecedentných 60 prípadov tohto ochorenia, čo malo za následok osem úmrtí. Pri analýze nárastu v novej štúdii publikovanej v časopise eBioMedicine výskumníci poukazujú na to, že náhly nárast prípadov sa zhoduje s veľkými vlnami infekcií COVID-19 počas vrcholných rokov pandémie.

Vedci varujú pred potenciálne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

To okamžite upútalo ich pozornosť, pretože MDA5 je RNA receptor, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri rozpoznávaní vírusu SARS-CoV-2. Tento jav podľa odborníkov pravdepodobne svedčí o odlišnej forme ochorenia MDA5+ v ére COVID-19. Výskumníci zistili, že pacienti s autoimunitou MDA5 majú tendenciu mať tiež vysoké hladiny zápalového cytokínu nazývaného interleukín-15 (IL-15). Autor štúdie Pradipta Ghosh vo vyhlásení vysvetlil, že to môže byť charakteristický znak progresívneho intersticiálneho ochorenia pľúc alebo fibrózy pľúc.

Celkovo len osem zo 60 pacientov malo predtým pozitívny test na COVID-19, čo naznačuje, že mnohí mohli mať asymptomatické infekcie, o ktorých nevedeli. To znamená, že aj mierne infekcie, ktoré nevyvolávajú žiadne počiatočné príznaky, môžu spustiť autoimunitu MDA5. „Vzhľadom na to, že vrchol testovania pozitivity MDA5 nasledoval po vrchole prípadov Covid-19 v roku 2021 a zhodoval sa s vrcholom očkovania, tieto zistenia naznačujú imunitnú reakciu alebo autoimunitu proti MDA5 po expozícii SARS-CoV-2 a/alebo vakcíne,“ dospeli k záveru výskumníci. Podľa Ghosha je nepravdepodobné, že sa tento jav obmedzí len na Yorkshire.

Viac o téme: PoruchaCovid-19MDA5
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu