Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Emotívna tlačovka Kaliňáka a Šutaja Eštoka: Slzy na krajíčku, slová hľadali len veľmi ťažko! Odkaz pre ľudí

Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Robert Fico (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Slzy na krajíčku, vybičované emócie a pasáže, počas ktorých nenachádzali slová. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SSD) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa na pôde banskobystrickej nemocnice postavili pred médiá, aby poskytli aktuálne vyjadrenie k stavu premiéra Roberta Fica. Ten je zlý. To, že niekto na Slovensku zodvihol zbraň na politika, predsedu vlády a že to malo politické dôvody, oboma členmi vlády silne otriaslo.

Emotívna tlačovka ministrov Kaliňáka a Šutaja Eštoka? Stav premiéra je kritický (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

„Zažili sme naozaj veľmi……...tragický deň, ktorý pre nás znamená boj o život predsedu vlády,“ začal Kaliňák. Slová sa mu hľadali len ťažko, čo sám priznal. Poukázal na to, že s takouto situáciou Slovensko nebolo ešte nikdy konfrontované. „Ja môžem len vyzvať, aby sme túto nenávisť zastavili,“ povedal. Informoval, že stav premiéra je veľmi vážny. V čase, keď hovoril tieto slová, bol Fico na operačnom stole už viac ako 3,5 hodiny. Kaliňák hovoril celý čas pomaly, s prestávkami, ťažko hľadal slová. Vyzval na zastavenie nenávisti v spoločnosti. "Slovensko bolo vždy krajinou tolerantných ľudí," zdôraznil. To, čo sa stalo, ho podľa vlastných slov šokovalo.

Emotívna tlačovka Kaliňáka a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa neho je veľké množstvo ľudí, ktorí by sa mali pozrieť do zrkadla.  „Dlhé roky sme k tomu mali veľmi veľkorysý prístup. Neboli sme tí, kto hovoril o nejakej pomste,“ uviedol. „Neboli sme tí, ktorí zneužívali trestné právo a systém. Nezneužívali sme statusy, aby sme ostatným ľuďom nadávali,” pokračoval. „Ja sa s tým neviem vnútorne vysporiadať,“ povedal nakoniec  rozcítene. „Neviem nájsť slová toho, čoho sme dnes svedkami. Neviem či povieme, že Slovensko sa zmenilo. Ale my ho také nechceme. Nikto ho také nechce,“ povedal. „Prežil som celý svoj politický život s Robertom Ficom a viem, aký je. Je prvý, kto základné hodnoty vždy ctil,“ povedal.

Emotívna tlačovka Kaliňáka a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Útok na samotnú demokraciu 

Očividne otrasený bol aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok „Atentát na predsedu vlády je útokom na samotnú demokraciu a demokratické zriadenie,“ povedal. „Chcem ubezpečiť verejnosť, že urobíme všetko pre to, aby sme tento ohavný čin vyšetrili. Robíme tak aj v týchto minútach a hodinách,“ povedal.

Podľa prvých informácií išlo podľa ministra o jasne politicky motivovaný čin. Rozhodnutie o tomto čine prišlo podľa neho krátko po prezidentských voľbách. Šutaj Eštok vyzval na zastavenie šírenia politicky motivovanej nenávisti v spoločnosti a agresie voči politickým oponentom. Pýtal sa tiež, ako niekto môže riešiť nenávisť takouto cestou. "Nech nie je odpoveďou nenávisť, nech sa tu nejdeme pozabíjať len preto, že máme odlišný názor," zdôraznil minister. Vyhlásil, že streda je najsmutnejším dňom pre demokraciu na Slovensku v jeho novodobej histórii.

Emotívna tlačovka Kaliňáka a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Upozornil tiež, že orgány činné v trestnom konaní budú konať a ani jeden zo skutkov, ktoré navádzajú a schvaľujú tento nenávistný čin, neostane nepotrestaný. Minister informoval, že OČTK a Policajný zbor urobili všetko preto, aby zabezpečili ochranu ústavných činiteľov, ako aj poslancov Národnej rady SR. V najbližších dňoch bude zabezpečená ochrana všetkých ústavných činiteľov. Takisto bude posilnená aj policajná ochrana viacerých médií, ale aj viacerých predstaviteľov opozície, "pretože z toho, čo sa rozpútalo, sa stala dnes búrka". Šutaj Eštok doplnil, že urobia všetko preto, aby bezpečnosť ľudí na Slovensku bola garantovaná a chránená.
 

V súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica bude apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR.

Viac o téme: AtentátRobert FicoRobert KaliňákMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu