Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Identita atentátnika na Roberta Fica je odhalená! Strieľal spisovateľ Juraj z Levíc

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Facebook/Literárny klub Dúha)

HANDLOVÁ - Mesto Handlová sa zmenilo na bojovú zónu. Keď ráno začalo výjazdové rokovanie vlády, nikto ešte ani len netušil, aký zvrat čaká dnešný deň. Premiéra Roberta Fica po rokovaní vlády postrelili. Informácie o tom, kde premiéra postrelili sa rôznia. Niektoré hovoria, že ho zasiahli do brucha, iné zase do ruky a nohy. Padnúť malo niekoľko výstrelov. Útočníka polícia spacifikovala.

Atentát na Roberta Fica

Premiér Fico po streľbe padol na zem, ochrankári ho zdvihli zo zeme, naložili do auta a odviezli do nemocnice v Banskej Bystrici. Polícia okamžite po streľbe zaistila okolie, pričom Dom kultúry evakuovali. Ochranka sa postarala o bezpečnosť ostatných členov vlády.

Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (6)
Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Podľa TV Markízy má byť údajným strelcom Juraj Cintula, ktorej to potvrdili dva zdroje. Muž má 71 rokov a je spisovateľom z Levíc, ktorému vyšlo niekoľko básnických zbierok a napísal aj dielo "Posolstvo obete". V Leviciach založil Literárny klub Dúha. Na medializovaných záberoch vidieť, ako po útoku sedí s putami na zemi a komunikuje.

Identita atentátnika na Roberta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Repro foto google)

Podľa RTVS pôsobil dezorientovane, pričom podľa očitých svedkov niekto premiéra privolal k davu ľudí, v ktorom bol zrejme aj strelec. Zbraň mal mať legálne zaobstaranú. V roku 2016 Juraj pracoval pre súkromnú bezpečnostnú službu. Na mieste streľby sa má stále nachádzať zbraň.

Prehovorili syn a sused útočníka

Pre Aktuality.sk sa vyjadril strelcov syn. „Ja absolútne netuším, čo otec zamýšľal, čo plánoval, prečo sa to stalo,” povedal. Fica nevolil. "To je všetko, čo viem k tomu povedať," vyhlásil a odmietol, že by jeho otec niekedy otvorene zmienil útok alebo likvidáciu politika. Rovnako poprel, že by bol psychiatrickým pacientom. „Možno nastalo nejaké skratové jednanie, neviem. Je ráznejší, ale že by riešil psychiatra alebo takéto veci, to nie,” dodal.

Údajný strelec Juraj C.
Zobraziť galériu (6)
Údajný strelec Juraj C.  (Zdroj: Facebook/Literárny klub Dúha)

Sused strelca si nevie vysvetliť jeho konanie a je v šoku. "Bol to fantastický človek, aj s manželkou," povedal pre TV Markíza. O tom, že bol držiteľom zbrane, nevedel. "Nikdy sa tým nechválil," dodal. Podľa neho išlo o skrat a aj pre manželku to bol určite šok.

Vyjadrenie Spolku slovenských spisovateľov

"Podľa zatiaľ oficiálne nepotvrdených správ je atentátnikom na premiéra SR Roberta Fica istý Juraj Cintula. Od roku 2015 ho registrujeme ako člena Spolku slovenských spisovateľov. Vedenie SSS s rozhorčením a absolútnym odsúdením zaregistrovalo túto správu a pokiaľ sa potvrdí, členstvo tejto zavrhnutiahodnej osoby bude okamžite zrušené," vyhlásil v stanovisu Spolok slovenských spisovateľov.

Zároveň vyjadruje rozhorčenie nad takýmto brutálnym činom, ktorý nemá v dejinách Slovenska obdoby. "Pánovi premiérovi želáme skoré uzdravenie, aby opäť mohol plnohodnotne vykonávať svoju funkciu v prospech celej krajiny. Modlíme sa za jeho zdravie," uviedli na záver.

O živote Fica rozhodnú najbližšie hodiny

"Na Roberta Fica bol dnes spáchaný atentát. Bol viacnásobne postrelený a aktuálne sa nachádza v životohrozujúcom stave. V tomto momente je prevážaný vrtulníkom do Banskej Bystrice, pretože do Bratislavy by to trvalo príliš dlho vzhľadom na nevyhnutnosť akútneho zákroku. Najbližšie hodiny rozhodnú," píše sa na oficiálnom účte premiéra.

Identita atentátnika na Roberta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Prípad si prevzala NAKA. Z ministerstva vnútra potvrdili, že išlo o atentát. Orgány činné v trestnom konaní budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ nekompromisne a spravodlivo potrestaný. Na sociálnej sieti to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka. 

Viac o téme: AtentátStrelecRobert FicoHandlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu