Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

USA a arabské krajiny pracujú na príprave povojnového plánu pre Pásmo Gazy

Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom
Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

WASHINGTON - Spojené štáty a arabské krajiny pracujú na príprave povojnového plánu pre Pásmo Gazy, ktorý počíta s vytvorením palestínskeho štátu, a zverejnený by mohol byť v najbližších týždňoch. Podmienkou na predstavenie plánu je začatie chystaného šesťtýždňového prímeria, ktoré diplomati vidia ako prvý krok k trvalému mieru. Napísal to v stredu web denníka The Washington Post (WP) s odvolaním sa na diplomatické zdroje z viacerých zapojených krajín.

USA, Katar a Egypt v súčasnosti vedú rokovania o začatí prímeria, ktorého zásadným predpokladom je prepustenie časti rukojemníkov držaných hnutím Hamas v Pásme Gazy od jeho októbrového teroristického útoku na Izrael. Diplomati podľa WP dúfajú, že pokoj zbraní začne platiť do začiatku moslimského postného mesiaca Ramadán, ktorý pripadá na 10. marca.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Prímerie sa má stať príležitosťou na zverejnenie a získanie podpory pre budúce mierové usporiadanie regiónu, píše WP. Súčasťou pripravovaného plánu je podľa listu odchod veľkej časti - možno všetkých - židovských osadníkov zo Západného brehu Jordánu, zriadenie palestínskeho hlavného mesta vo východnom Jeruzaleme a bezpečnostné záruky pre spojený Západný breh a Pásmo Gazy, ktorých dočasné vedenie by mal plán tiež stanoviť.

Na príprave plánu sa popri USA, Katare a Egypte podieľajú tiež Jordánsko, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a zástupcovia Palestínčanov. Obavy podľa zdrojov WP vzbudzuje reakcia Izraela, ktorého premiér Benjamin Netanjahu zatiaľ nedal najavo, že by chcel zmeniť nesúhlasný názor na vznik samostatného palestínskeho štátu.

"Kľúčom je dohoda o rukojemníkoch," povedal WP jeden z diplomatov podieľajúcich sa na príprave plánu. Jej rokovanie rovnako ako mierový plán by však podľa listu mohla ohroziť chystaná izraelská operácia v meste Rafáh na juhu Pásma Gazy, od ktorej židovský štát kvôli obavám o životy tisícok civilistov odrádza veľká časť medzinárodného spoločenstva.

Viac o téme: Arabské štátyUSAPásmo GazyPovojnový plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu