Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hamas a Izrael sa navzájom obviňujú z viaznutia rokovaní o prímerí v Káhire

Izraelskí vojaci v Gaze
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/(AP Photo/Leo Correa)

TEL AVIV - Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas sa navzájom obviňujú z nedostatočného pokroku v rokovaniach o novom prímerí vo vojne v Pásme Gazy a prepustení ďalších rukojemníkov. V stredu to napísala tlačová agentúra DPA.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásil, že "Hamas nepredložil v Káhire žiadny nový návrh na prepustenie našich rukojemníkov". Trvá tiež na tom, že Izrael sa nepodvolí "klamným požiadavkám" Hamasu a pokrok v rokovaniach umožní iba zmena v jeho postoji. Zdroje z Hamasu však uviedli, že prelom v rokovaniach blokuje Izrael. Jeden zdroj z Hamasu povedal, že delegácia má naplánované stretnutie s egyptskými predstaviteľmi v Káhire.

Na dosiahnutí dohody o prímerí vo vojne v Pásme Gazy pracujú vrcholní predstavitelia zo Spojených štátov, Izraela, Kataru a Egypta. Šéf izraelskej tajnej služby Mosad David Barnea pricestoval do Káhiry v utorok, uviedli pre DPA jej informátori na letisku. Sprevádzal ho šéf domácej tajnej služby Šin Bet, Ronen Bar.

V súčasnosti Hamas stále zadržiava 134 ľudí

Egypt, Katar a USA presadzujú dlhšie prímerie vo vojne palestínskom Pásme Gazy. V rámci prípadnej dohody budú zadržiavaní rukojemníci vymenení za palestínskych väzňov v Izraeli v niekoľkých fázach. Počas prímeria vyrokovaného Egyptom, Katarom a Spojenými štátmi vlani v novembri bolo prepustených 105 rukojemníkov za 240 palestínskych väzňov. V súčasnosti Hamas stále zadržiava 134 ľudí, ale Izrael odhaduje, že najmenej 30 z nich už nežije.

Viac o téme: RokovaniaPrímerieIzraelKáhiraHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu