Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Ľudia poznajú ideálnu dĺžku poobedného šlofíka: Za tento čas budete ako noví! Odborníci súhlasia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Ľudia na sociálnych sieťach sa domnievajú, že tie najlepšia zdriemnutia počas dňa sú v skutočnosti tie najkratšie. Niektorí dokonca tvrdia, že zdriemnutie by malo trvať kratšie ako epizóda vašej obľúbenej televíznej relácie. Veda tieto tvrdenia podporuje.

Jeden používateľ prirovnal rýchly spánok k psychedelickému zážitku, pričom mnohí súhlasili s tým, že rýchle zdriemnutie na pohovke by malo byť kratšie, než si pripraviť obed alebo pozrieť televíznu epizódu. Niektorí dokonca tvrdia, že 13 minút je ideálna dĺžka zdriemnutia. Mnohí sa zhodli na tom, že počas denného spánku majú oveľa bujarejšie sny. „Mám pocit, že si ich pamätám oveľa živšie,“ uviedol jeden z používateľov sociálnej siete X, píše denník Daily Star.

Ľudia poznajú ideálnu dĺžku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď sa to môže zdať nepravdepodobné, táto taktika má v skutočnosti vedeckú podporu. Krátke zdriemnutia trvajúce iba 10 až 20 minút vám skutočne dokážu dobiť batérie bez toho, aby ste sa cítili unavení. Odborníci tiež navrhli, že 20- až 30-minútový denník spánok môže byť prospešný, no nevykompenzuje to nedostatok nočného spánku.

Spánkový guru Neil Stanley pre portál Global News povedal: „Krátky denný spánok môže obnoviť bdelosť, zvýšiť výkon a znížiť počet chýb a nehôd. Zvýšenie bdelosti po zdriemnutí môže pretrvávať niekoľko hodín.“ Predchádzajúce štúdie ukázali, že 26-minútové zdriemnutie astronautov z NASA počas letu zvýšilo ich výkon o 34 percent, zatiaľ čo 60-minútové zdriemnutie by mohlo zvýšiť bdelosť až na 10 hodín, uvádza denník The Guardian.

Viac o téme: SpánokZdriemnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu