Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

MIMORIADNY ONLINE Blinken oznámil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške dvoch miliárd dolárov

Antony Blinken Zobraziť galériu (5)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu v Kyjeve oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške dvoch miliárd dolárov (1,9 miliardy eur). Zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa má sama rozhodnúť, či použije americké zbrane na ruskom území. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 811

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 811 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Ruský útok na Charkov zranil najmenej 2 ľudí.

21:14 Veľvyslanci 27 členských štátov EÚ sa v stredu dohodli na zaradení štyroch ruských propagandistických médií na sankčný zoznam. Na sociálnej sieti X to uviedla podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka EÚ pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

20:16 Ukrajinským silám sa počas uplynulého dňa podarilo stabilizovať situáciu v Charkovskej oblasti uprostred ruských pokusov o prelomenie, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj 15. mája vo svojom večernom prejave.

19:44 Estónsky parlament schválil 15. mája návrh zákona, ktorý umožňuje použitie zmrazeného ruského majetku na úhradu reparácií za vojnové škody na Ukrajine.

18:51 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na stretnutí o ruskom obrannom priemysle vyhlásil, že tamojšia vláda musí urobiť všetko, čo je v jej silách v záujme zabezpečenia všetkých prostriedkov potrebných pre vojakov bojujúcich na Ukrajine.

18:39 Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej. Informuje o tom TASR na základe vyhlásenia Kremľa.Podľa Putina "tento ohavný zločin nemožno ospravedlniť"."Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú ​​situáciu," vyhlásil ruský prezident. Ficovi zároveň zaželal skoré uzdravenie.

18:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za "strašný" čin.

"Dôrazne odsudzujeme tento násilný čin voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Treba urobiť všetko pre to, aby sa násilie nestalo normou v žiadnej krajine, v žiadnej forme a v žiadnej oblasti," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

18:01 Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu. Po schválení vládou o tom v stredu informovalo české ministerstvo vnútra, ktoré zdôraznilo, že projekt nesúvisí s brannou povinnosťou Ukrajincov

16:49 Ruský nálet na Cherson zranil 11 ľudí.

15:36 Ruský útok na Mykolajiv zranil 6 ľudí.

15:00 Rusko v stredu vystríhalo Európsku úniu, že ak zavedie obmedzenia namierené proti ruským médiám, tak reakciu Moskvy pocítia západní novinári v Rusku.

14:58 Ruský prezident Vladimir Putin privítal v stredu postup svojich jednotiek "na všetkých frontoch" na bojisku na Ukrajine.

14:44 Ukrajinská bezpečnostná služba v stredu oznámila, že zadržala šesť ľudí podozrivých z pomoci Rusku pri vlaňajšom útoku na obytný dom v meste Pokrovsk, a obvinila ich z vlastizrady.

14:32 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu v Kyjeve oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške dvoch miliárd dolárov (1,9 miliardy eur). Zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa má sama rozhodnúť, či použije americké zbrane na ruskom území.

Spojené štáty urýchlene posielajú na Ukrajinu muníciu, obrnené vozidlá, rakety a protivzdušnú obranu, aby zabezpečili ich rýchle dodanie na frontovú líniu, vyhlásil Blinken na tlačovej konferencii s ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom. Zdôraznil, že sa zameriavajú na poslanie raketových systémov Patriot a iných foriem kritickej protivzdušnej obrany.

13:35 Ruská armáda získala plnú kontrolu nad obcou Robotyne v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Okrem toho sa jej podarilo dobyť aj ďalšie dve obce v Charkovskej oblasti na severovýchode, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany.

13:05 Minister zahraničných vecí USA v stredu počas návštevy prekladiska obilia na okraji Kyjeva ocenil ukrajinskú húževnatosť pri produkcii obilia.

12:46 Vojenská podpora Ukrajiny nevylučuje hľadanie riešenia, ako konflikt s Ruskom ukončiť, naopak, malo by to prebiehať súčasne. Český prezident Petr Pavel v stredu vysvetlil svoje slová z rozhovoru pre Sky News, kde hovoril o nutnosti ukončiť vojnu a začať rokovania. Niektoré médiá a politici to interpretovali ako zmenu jeho názoru.

12:37 Ruské úrady v stredu vzhľadom na ukrajinský dronový útok dočasne uzavreli dve letiská v Tatársku vrátane veľkého letiska pri meste Kazaň vzdialenom asi 1000 kilometrov od Ukrajiny. Informuje o tom správa z agentúry AFP. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že nad Tatárskom zostrelilo ukrajinský dron. Nepriblížilo však, aký bol cieľ útoku.

12:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odložil v nadchádzajúcich dňoch všetky svoje zahraničné návštevy, informovalo v stredu jeho tlačové oddelenie. Dôvodom je ruská ofenzíva v severnej Charkovskej oblasti, píše agentúra Reuters.

10:46 Ukrajina presunula svojich vojakov z okolia niekoľkých obcí na východe Charkovskej oblasti, kde sa ruskej armáde darí od spustenia minulotýždňovej ofenzívy postupovať. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

8:46 Počas nočných útokov na polostrov Krym zničila ruská obrana všetkých desať rakiet ATACMS s dlhým doletom, ktoré ukrajinské sily vypálili, vyhlásilo v stredu ruské ministerstvo obrany. Píše o tom správa z agentúry Reuters.

8:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa zdrojov zo španielskej kráľovskej rodiny zrušil svoju piatkovú návštevu Madridu. Informuje o tom portál Euractiv.es. Dôvody zrušenia návštevy nie sú známe. Zelenskyj sa mal stretnúť so španielskym kráľom Filipom VI. a v pláne bolo aj stretnutie s premiérom Pedrom Sánchezom, aby podpísali dohodu o bezpečnostných otázkach.

8:12 Ruský prezident Vladimir Putin ocenil úprimnú snahu Pekingu pomôcť vyriešiť krízu na Ukrajine. Uviedol to pre čínske médiá pred návštevou Pekingu v rozhovore, ktorý bol zverejnený v stredu. Informuje o tom správa z gentúry AFP.

"Oceňujeme prístup Číny k riešeniu krízy na Ukrajine... Peking si je dobre vedomý jej hlavných príčin a globálneho geopolitického významu," povedal Putin s odkazom na čínsky 12-bodový mierový plán, ktorý Peking zverejnil vo februári 2023.

7:56 Tempo ruských ofenzívnych operácií v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sa zrejme spomalilo. Uviedol to vo svojej najnovšej analýze bojov americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý vyjadril názor, že aktivity inváznych vojsk v tomto sektore bojiska zodpovedajú skôr snahe vytvoriť v regióne nárazníkovú zónu pri hraniciach než preniknúť hlbšie do Charkovskej oblasti.

7:02 Rada EÚ sa v utorok rozhodla rozšíriť sankcie uvalené na Irán za jeho vojenskú pomoc ruských silám bojujúcim na Ukrajine, ako aj ozbrojeným skupinám na Blízkom východe a v oblasti Červeného mora. Novými sankciami chce postihovať už nie len dronový, ale aj raketový program tejto krajiny. Rada EÚ to oznámila na svojej webstránke

6:32 V noci na 15. mája došlo v severovýchodnom meste Sumy k výbuchu, informoval spravodajca spravodajského portálu Suspilne. V celej Sumskej oblasti platí letecký poplach. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva tri týždne po tom, ako americký Kongres po dlhom odkladaní schválil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov. Odsúhlasená pomoc už už začala prichádzať na Ukrajinu, pričom ďalšie dodávky sú na ceste, povedal Blinken po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"To, čo Putin zničil, by Rusko malo a musí zaplatiť za obnovu. Tak si to vyžaduje medzinárodné právo. A Ukrajinci si to zaslúžia. Kongres nám dal právomoc zabaviť ruský majetok v USA a my ju máme v úmysle využiť," povedal Blinken počas svojho prejavu na Kyjevskom polytechnickom inštitúte Igora Sikorského.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Zobraziť galériu (5)
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken  (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

Dodal, že skupina hospodárskych vyspelých krajín G7 môže "uvoľniť miliardy dolárov a vyslať Putinovi jasný odkaz, že čas nie je na jeho strane". Americký minister poznamenal, že do Kyjeva prichádza v kritickom momente - počas novej ruskej ofenzívy na severovýchode Ukrajiny, ktorú podľa neho podporuje Severná Kórea, Irán aj Čína.

Ukrajinu uistil, že v boji proti Rusku nie je sama. "Sme pri vás dnes a zostaneme po vašom boku," zdôraznil. Zároveň deklaroval, že Spojené štáty približujú Ukrajinu k vstupu do NATO. Ukrajinský parlament nedávno schválil zákon, ktorý upravuje nábor nových brancov v krajine. Kontroverzná legislatíva bola prijatá po niekoľkých mesiacoch odkladov a tisíckach pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Podľa Blinkena išlo o náročné, ale nevyhnutné rozhodnutie a ocenil všetkých, ktorí sa pridali do vojenskej služby svojej krajiny.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu