Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Americký minister pripustil chybu: Trump mal zverejniť zákaz vstupu migrantov neskôr!

John Kelly
John Kelly (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký minister vnútornej bezpečnosti John Kelly dnes povedal, že by bol radšej, keby bol zákaz vstupu do USA pre občanov z vybraných krajín zverejnený neskôr, aby s ním najprv mohli byť oboznámení poslanci. Kelly je zatiaľ najvyšším americkým predstaviteľom, ktorý pripustil pochybenie pri zverejňovaní kontroverzného dekrétu nového prezidenta Donalda Trumpa, napísala agentúra AP.

Kelly dnes vypovedal pred výborom pre vnútornú bezpečnosť Snemovne reprezentantov. Trumpov dekrét vstup do Spojených štátov dočasne zakázal ľuďom zo siedmich moslimských krajín a tiež dočasne zastavil príjem utečencov. Súd ale platnosť nariadenia pozastavil a Trumpova administratíva sa proti tomu odvolala.

Kelly podstatu nariadenia bránil a povedal, že zmyslom je zabezpečiť bezpečnosť všetkých občanov USA. Dekrét je podľa neho ústavný a je nevyhnutné, aby Trump existujúce imigračnú prax prehodnotil.

Dvaja republikánski senátori dnes chcú zverejniť svoj návrh zákona, ktorý obmedzí prijímanie ľudí do USA. Zákon navrhuje znížiť na polovicu vydávanie povolenia na trvalý pobyt - teda na 500.000 ročne. Podľa jedného z navrhovateľov Toma Cottona zákon neovplyvní imigráciu založenú na prijímaní a zamestnávaní kvalifikovaných ľudí. Hovorca Bieleho domu k tomu povedal, že vláda sa návrhom zaoberá.

 

Viac o téme: Donald TrumpJohn Kelly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu