Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Migranti sa v Maďarsku vzopreli: Situácia sa už večer upokojila

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - V stráženom zbernom tábore pre migrantov v juhomaďarskom meste Kiskunhalas sa dnes vzbúrilo zhruba 300 zo 484 tamojších cudzincov. Podľa regionálneho spravodajského servera delmagyar.hu migranti namietajú, že musia byť v uzatvorenom tábore a že ich žiadosti posudzujú veľmi pomaly.

Jeden z troch ich zvolených hovorcov, ktorý je zo Sýrie, odovzdal orgánom pre prisťahovalectvo petíciu a vyzval vzbúrencov na pochod do Budapešti. Na udržanie poriadku nasadili stovky policajtov. Migranti skandujú "Freedom!" (Slobodu!). Polícia sa zatiaľ k prípadu nevyjadrila.

Maďarské orgány vyjednávajú s migrantmi v stráženom zbernom tábore v juhomaďarskom meste Kiskunhalas. Uviedol to podľa agentúry MTI poradca maďarského premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi, podľa ktorého sa zdá, že zo strany vzbúrencov nehrozí násilie.

"Priebežne rokujeme s hovorcami migrantov a nie je pravdepodobné, že by ilegálni migranti prerazili policajný kordón, prípadne by ich napadli," povedal Bakondi a zdôraznil, že zákony sú záväzné pre cudzincov i migrantov. Jeden z troch ich zvolených hovorcov, ktorý je zo Sýrie, odovzdal orgánom pre prisťahovalectvo petíciu a vyzval vzbúrencov na pochod do Budapešti.

Situácia v stráženom zbernom tábore sa podvečer upokojila, informovala verejnoprávna televízna stanica M1.

Viac o téme: VzburaMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu