Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Hliadky v Stredozemnom mori mali včera plné ruky práce: Z mora zachránili množstvo migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Približne 1348 migrantov zachránili v sobotu počas viacerých operácií hliadky v Stredozemnom mori. Informovala o tom talianska pobrežná stráž, ktorú citovala agentúra DPA.

Dovedna 11 záchranných operácií vykonali v sobotu spoločne talianska pobrežná stráž, námorná misia Európskej únie Eunavfor Med, mimovládna Organizácia na pomoc migrantom prekonávajúcim more (MOAS) a tiež posádka jedného súkromného člna. Taliansko sa v posledných týždňoch, a síce po uzatvorení tzv. balkánskej trasy, opäť stalo hlavnou vstupnou bránou pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uviedla, že k brehom tejto krajiny sa za posledný rok doplavilo dovedna 48.761 ľudí. V posledných mesiacoch však do Talianska prichádza čoraz viac migrantov. Kým v januári sa tam doplavilo v priemere 176 migrantov denne, v máji ich už bolo 643.

Do Grécka sa za rovnaké obdobie podľa IOM doplavilo po mori 158.757 migrantov. Počty prichádzajúcich utečencov však v posledných mesiacoch začali v Grécku prudko klesať - ešte v januári ich denne prichádzalo priemerne 2056, kým v máji už iba 47.

Viac o téme: UtečenciMigrantiTalianskoStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu