Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Matovič si nevydýchne ani po voľbách: Proces bude pokračovať, povedal Přidal

Alojz Přidal
Alojz Přidal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podnetom na šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča pre podozrenie z porušenia zákona, ktorý pred týždňom podal Roman Ruhig z Koalície Spoločne za Slovensko, sa bude Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií zaoberať až po voľbách. Potvrdil to šéf výboru Alojz Přidal (KDH).

 "Konanie sa už automaticky začalo, keďže podnet je kvalifikovaný, teda je známe, kto ho podal, na koho a v akej veci. Autorom podnetu odpíšem, že sa ním výbor bude zaoberať," deklaroval Přidal.

Podľa jeho slov výbor nezvolal ešte pred voľbami pre nedostatok času. "Nestihli by sme ani formálne veci. Výbor musí určiť spravodajcu a vyžiadať si potrebné podklady zo Živnostenského registra SR a vyjadrenie pána Matoviča. Na to sa dáva zvyčajne lehota desať dní až dva týždne, takže sa to nedá do volieb stihnúť," povedal Přidal s tým, že keďže konanie sa už automaticky začalo, prípad sa prenáša do ďalšieho volebného obdobia.

Ruhig v podnete tvrdí, že Matovičova živnosť Mgr. Igor Matovič - regionPRESS má pozastavenú činnosť až od 3. septembra 2013, šéf Obyčajných pritom zasadol do poslaneckej lavice už v marci 2012. Podľa zákona verejný funkcionár podnikať nesmie a svojej podnikateľskej činnosti sa musí vzdať do 30 dní od nástupu do verejnej funkcie.

Matovič však vysvetlil, že živnosť sa dá zo zákona pozastaviť iba na tri roky, preto tak urobil už v roku 2010, kedy sa stal prvý raz poslancom. "Druhýkrát som si ju opätovne pozastavil v roku 2013 do roku 2016. To, že nejakí ľudia z nejakej koalície nepoznajú zákon, ja za to ja nemôžem. V každom prípade už osem rokov žiadnu činnosť na svoju živnosť nevykonávam," dodal Matovič.

Viac o téme: Igor MatovičAlojz PřidalOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu