Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Matovič má znovu čo vysvetľovať: Je podozrivý z porušenia tohto zákona!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podnet na podozrenie z porušenia zákona predsedom OĽaNO Igorom Matovičom podala dnes parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií koalícia politických strán Spoločne za Slovensko. Podnikateľský subjekt Mgr. Igor Matovič – regionPress má podľa údajov zo živnostenského registra pozastavenú činnosť od 3. septembra 2013. Roman Ruhig za koalíciu v podnete ďalej uvádza, že Matovič sa funkcie poslanca ujal už v marci 2012.

Verejný funkcionár podľa zákona nesmie podnikať. Zároveň sa verejný funkcionár musí vzdať aktívneho podnikania do 30 dní od nástupu do verejnej funkcie. „Uvedené skutočnosti vyvolávajú podozrenie, že pán poslanec Matovič ako verejný funkcionár vykonával neoprávnene podnikateľskú činnosť ešte aj 18 mesiacov po tom, ak bol zvolený do funkcie poslanca,“ píše koalícia v podaní. Predsedu výboru Alojza Přidala (KDH) žiada koalícia o jeho zvolanie, aby výbor preskúmal Matovičovo podnikanie, pokiaľ ide o možnú nezlučiteľnosť funkcií verejného činiteľa. 

Matovič vysvetlil, že živnosť sa dá pozastaviť na tri roky, preto mal živnosť pozastavenú od roku 2010, keď sa stal prvýkrát poslancom, na tri roky, teda do roku 2013. Potom živnosť opäť pozastavil na ďalšie tri roky, teda do roku 2016. „Od roku 2010 som žiadnu podnikateľskú činnosť nevykonával,“ povedal predseda OĽaNO. 

Koalíciu Spoločne za Slovensko tvoria strany Nový parlament, Právo a spravodlivosť a Slovenská ľudová strana.

Viac o téme: Igor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu