Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Experti varujú: Živelných pohrôm, ako sú povodne, bude v Európe pribúdať!

Záplavy v Nemecku
Záplavy v Nemecku (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Živelných pohrôm, ako sú terajšie povodne v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku a v Rakúsku, bude v Európe pravdepodobne pribúdať. Uviedla to Európska agentúra pre životné prostredie (EEA), podľa ktorej má riziko častejších živelných katastrof viac príčin, vrátane zmeny klímy.

Podľa agentúry majú povodne, búrky a ďalšie hydrometeorologické javy na svedomí asi dve tretiny škôd spôsobených v Európe pri prírodných katastrofách. Od roku 1980 pritom rozsah povodňových škôd rastie, uviedla EEA. Tento nárast súvisí so zmenami užívania pôdy, s pribúdaním počtu obyvateľov, s ľudskou činnosťou v záplavových oblastiach aj s lepšími informáciami o týchto škodách.

Agentúra pripúšťa, že predpovede frekvencie a intenzity záplav sú neisté, ale predpokladá, že podiel zmeny klímy na škodách spôsobených živelnými pohromami v budúcnosti porastie kvôli prírastku extrémneho počasia v mnohých regiónoch.

"Ak zvažujeme riziko záplav v Európe, vidíme, že zmena klímy bude čoraz významnejším faktorom," povedal šéf EEA Hans Bruyninckx. Ale v mnohých prípadoch riziko záplav súvisí tiež s tým, kde a ako žijeme, dodal s tým, že nárast povodňových škôd súvisí aj s väčším počtom ľudí žijúcich v záplavových oblastiach.

Na stanovenie presnej úlohy, akú hrá zmena klímy v súvislosti s pribúdajúcimi záplavami, by bolo potrebných viac dlhodobých informácií pre jednotlivé rieky. Každopádne je však pravdepodobné, že rastúce teploty v Európe zintenzívni hydrologický cyklus a v mnohých oblastiach povedú k častejším a intenzívnejším povodniam, zdôraznila EEA s tým, že Európa sa musí prebiehajúcej zmene klímy prispôsobiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu