Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Komárne presakujú spodné vody, v Štúrove navýšia ochranný múr

V Komárne presakujú spodné vody
V Komárne presakujú spodné vody (Zdroj: Tip čitateľa)

ŠTÚROVO/KOMÁRNO – Krízový štáb v Komárne prijal ďalšie opatrenia potrebné na zvládnutie povodňovej situácie v meste. Na Alžbetinom moste je zakázaný prejazd nákladných vozidiel nad 7,5 tony, osobná doprava zatiaľ nie je obmedzená. Na ceste cez Alžbetin ostrov však musia vodiči počítať s uzáverami kvôli občasným prácam na ceste spojeným s odčerpávaním spodnej vody.

Podľa informácie hovorcu mesta Róberta Králika sú studne pitnej vody i transformátorová stanica dostatočne zabezpečené. Menšie problémy začína spôsobovať spodná voda, ktorá už vyráža na viacerých miestach.

„Zatiaľ to nie je kritické, no už máme priesaky na Alžbetinom ostrove, ďalšie čakáme v nižšie položených častiach mesta, ako sú Robotnícka štvrť či Letecké pole. To sú lokality, ktoré majú problémy pri každej povodni,“ konštatoval Králik. Krátko pred 15. hodinou sa hladina Dunaja v Komárne zvýšila na 786 centimetrov.  

Tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený aj na rieke Váh v časti Kava. Na hrádzi bola posilnená kontrola zo strany vodohospodárov. Rieka Váh vystúpila z koryta a začala zaplavovať cestu pri brehu v okolí čárdy Soós. Elektrárenská cesta je od Vážskeho mostu po elektráreň neprejazdná. Komunikáciu uzavreli. V Štúrove je zatiaľ situácia pomerne pokojná, záchranné zložky monitorujú hrádze na celom úseku Dunaja v tejto oblasti. Hladina Dunaja v týchto chvíľach dosahuje 681 centimetrov.

Podľa očakávaní by mal Dunaj v Štúrove kulminovať v sobotu na 830 centimetroch. „Od zajtra začneme montovať na betónovú protipovodňovú stenu mobilné kovové nadstavce,“ uviedol Norbert Záležák z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre.  Odrezaná od okolitých obcí je naďalej obec Chľaba v okrese Nové Zámky.

Jediná prístupová cesta medzi Kamenicou nad Hronom a Chľabou je neprejazdná. Dopravné spojenie medzi obcou a Štúrovom zabezpečuje vlak. Počas mimoriadnej situácie v obci platí až do odvolania mimoriadny posilnený cestovný poriadok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu