Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hurikán Matthew zabil už 11 ľudí: VIDEO Živel zaplavil Haiti i Kubu, teraz sa valí na USA

Hurikán Matthew zasiahol Kubu. Zobraziť galériu (6)
Hurikán Matthew zasiahol Kubu. (Zdroj: SITA/AP)

MIAMI - Hurikán Matthew po prechode západného pobrežia Haiti a východného cípu Kuby zamieril cez Bahamy k juhovýchodu Spojených štátov. Živel už spôsobil smrť 11 ľudí, prevažne na Haiti a v susednej Dominikánskej republike. Sprevádza ho prudký lejak a víchor o nárazovej rýchlosti až 215 kilometrov za hodinu, ktoré za sebou zanechali stovky zničených domov, zaplavené ulice.

Stred hurikánu sa okolo 05.00 SELČ nachádzal približne 30 kilometrov severozápadne od Kuby, informovalo americké Národné stredisko pre hurikány (NHC). Vzdušná masa mierila rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu severným smerom k Bahamským ostrovom a Floride, ku ktorej by sa mala priblížiť vo štvrtok. NHC už vydalo pre jej obyvateľov varovanie.

Matthew zasiahol západnú časť Haiti, kde žije časť obyvateľov po ničivom zemetrasení z roku 2010 stále v núdzových príbytkoch, čo ich robí zraniteľnejšími voči povodniam či zosuvom pôdy, ktoré sa kvôli prudkému lejaku a vetra očakávajú. Mnoho z nich našlo azyl v nemocniciach, ktoré sú však preplnené a nemajú dostatok vody. Podľa splnomocnenca OSN pre Haiti Mourad wahbi je mimo domova na 10.000 ľudí a ide o najhoršiu katastrofu v najchudobnejšej karibskej krajine od spomínaných otrasov. Úrady opakovane vyzývali k evakuácii obyvateľov z ohrozených oblastí, časť ľudí ale možnosť odchodu kvôli obavám zo straty majetku podľa agentúry AP odmietla.

Haitskí činitelia zatiaľ nemajú presné predstavy, aké škody Matthew napáchal, aj slabšie búrky však v minulosti pripravili v krajine o život stovky ľudí. "Čo vieme je fakt, že bolo poškodených mnoho, mnoho domov. Niektoré prišli o strechy, zatiaľ čo ďalší boli úplne zničené," povedal podľa AP minister vnútra François Aničku Joseph.

Hurikán Matthew zasiahol Kubu.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Doteraz má najsilnejšie karibská búrka za posledné roky na svojom konte najmenej 11 obetí, z toho päť práve na Haiti a štyri v Dominikánskej republike.

Značné škody sa dajú očakávať aj na Kube. V východokubánskej meste Baracoa ničil vietor strechy niektorých domov a vlny vysoké až šesť metrov zaplavovali pobrežné ulice. Na východe ostrova evakuovali vyše 300.000 ľudí.

Hurikán Matthew zasiahol Kubu.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na Matthewov príchod sa pripravujú aj štáty na juhu USA. Guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová vyhlásila stav ohrozenia a oznámila, že počas dneška chce vydať príkaz na evakuáciu viac ako milióna ľudí. Podobné opatrenia chystá aj floridský guvernér Rick Scott.

Hurikán Matthew zasiahol Kubu.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: USAKubaHaitiHurikán Matthew
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu