Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počet obetí záplav a zosuvov pôdy v Indonézii vzrástol na 21

(Zdroj: Getty Images)

JAKARTA - Na 21 stúpol počet obetí záplav a zosuvov pôdy na indonézskom ostrove Sumatra. Šesť ľudí je stále nezvestných, oznámili v nedeľu miestni predstavitelia. Správu sme prevzali od agentúry AFP.

Záplavy a zosuvy pôdy boli v provincii Západná Sumatra vo štvrtok vyvolané prívalovými dažďami. Úrady pritom museli v dôsledku tejto prírodnej katastrofy evakuovať už vyše 75.000 ľudí. "Do nedele bolo nájdených 21 ľudí mŕtvych a šesť je stále nezvestných," uviedol Fajar Sukma z úradu pre zvládanie katastrof v Západnej Sumatre. Záchranári pokračujú v nedeľu v pátraní po nezvestných. "Do dnešnej pátracej akcie je zapojených približne 150 ľudí z organizácií pre zvládanie katastrof v Západnej Sumatre," uviedol miestny záchranár Abdul Malik.

Prudké dažde a zosuvy pôdy

Doni Gusrizal, vysokopostavený predstaviteľ organizácie na zmierňovanie katastrof v indonézskeho okrese Pesisir Selatan, uviedol, že povodne už začínajú ustupovať. Dodal však, že je stále sťažený prístup do oblastí postihnutých zosuvmi pôdy, a to najmä pre kopcovitosť terénu. V okrese Padang Pariaman ležiacom taktiež v provincii Západná Sumatra vyvolali povodne prudké dažde ešte začiatkom tohto týždňa. Povodne si tam vyžiadal podľa miestnych úradov životy najmenej troch ľudí.

V Indonézii prichádza počas obdobia dažďov často k zosuvom pôdy. Tento problém sa pritom na niektorých miestach krajiny ešte viac zhoršil vzhľadom na odlesňovania a dlhšie obdobia dažďov, ktoré spôsobujú povodne. V decembri boli v dôsledku zosuvu pôdy a povodní na Sumatre zničené desiatky domov i hotel pri jazera Toba, pričom zomreli najmenej dvaja ľudia.

Viac o téme: ZáplavyObeteZosuv pôdyIndonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu