Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Americká centrálna banka už šiestykrát po sebe nezmenila úrokové sadzby

Šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell Zobraziť galériu (3)
Šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, File)

WASHINGTON - Americká centrálna banka (Fed) v súlade s očakávaniami šiestykrát po sebe nezmenila nastavenie menovej politiky. Oznámila však, že od júna spomalí tempo znižovania svojej bilancie.

Menový výbor (FOMC) ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu na takmer 23-ročnom maxime v pásme 5,25 % až 5,50 %, kde sa nachádza od júla 2023. Fed zatiaľ nepristúpil k zníženiu sadzieb, keďže naďalej pokračuje v boji s infláciou, ktorá zostáva vysoká.

Americká centrálna banka už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

FOMC vo svojom vyhlásení uviedol, že "v uplynulých mesiacoch nedošlo k ďalšiemu pokroku smerom k dvojpercentnému inflačnému cieľu". Fed musí pred znížením sadzieb získať väčšiu dôveru, že tempo rastu cien udržateľne smeruje k tomuto cieľu.FOMC však hlasoval za zmiernenie tempa takzvaného kvantitatívneho sprísňovania, teda znižovania objemu dlhopisov v súvahe Fedu.

Fed sa podľa Powella nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka (Fed) ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell. Nepočíta však s ďalším sprísňovaním menovej politiky, čo podporilo akciové trhy.Menový výbor (FOMC) v stredu v súlade s očakávaniami ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu na takmer 23-ročnom maxime v pásme 5,25 % až 5,50 %, kde sa nachádza od júla 2023. Takisto rozhodol, že od júna spomalí tempo znižovania svojej bilancie.

Jerome Powell
Zobraziť galériu (3)
Jerome Powell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

"V posledných mesiacoch sme nevideli ďalší pokrok v spomaľovaní inflácie smerom k nášmu dvojpercentnému cieľu" uviedol Powell na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia FOMC. "Je pravdepodobné, že získanie väčšej dôvery," že inflácia smeruje k cieľovým 2 %, "bude trvať dlhšie, než sa pôvodne očakávalo."Fed v porovnaní so svojim marcovým zasadnutím výrazne zmenil rétoriku. Vtedy signalizoval, že do konca roka trikrát zníži sadzby, pričom sa očakávalo, že uvoľňovanie by sa mohlo začať už v júni. Vzhľadom na pretrvávajúcu zvýšenú infláciu však finančné trhy aktuálne v tomto roku počítajú len s jedným znížením sadzieb, a to v novembri.

Powell v stredu uviedol, že centrálna banka sleduje trh práce, ktorý je však voči vysokým sadzbám zatiaľ odolný . "Sme pripravení reagovať aj na neočakávané oslabenie trhu práce." Powell.
Powell vylúčil, že ďalším krokom Fedu na júnovom zasadnutí bude zvýšenie úrokových sadzieb. "Myslím si, že je nepravdepodobné, že ďalším krokom bude zvýšenie úrokových sadzieb."Na otázku, čo by sa muselo stať, aby Fed sadzby zvýšil, Powell odpovedal: "Myslím si, že by sme museli vidieť presvedčivé dôkazy o tom, že nastavenie našej menovej politiky nie je dostatočne reštriktívne na to, aby inflácia udržateľne klesala na 2 %. Myslíme si, že to nevidíme."

Viac o téme: Ekonomikaúrokové sadzbyFedAmerická centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu