Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hurikán Matthew oslabil na cyklónu: Ešte nie je všetkému koniec, varuje guvernér

Hurikán Matthew postupuje ďalej, zasiahol Floridu
Hurikán Matthew postupuje ďalej, zasiahol Floridu (Zdroj: SITA)

MIAMI - Hurikán Matthew dnes prechodom nad pevninou na východnom pobreží Spojených štátov oslabil na posttropickú cyklónu. Oznámilo to Národné centrum pre hurikány (NHC). Guvernér amerického štátu Severná Karolína Pat McCrory informoval, že útvar po sebe zanechal "závažné škody" a zabil sedem ľudí.

Polícia v meste Savannah v Georgii oznámila, že vyšetruje smrť muža, ktorého zabilo v jeho dome zrejme po tom, ako na budovu spadol strom. K dvom ďalším úmrtiam v Georgii došlo v neďalekom okrese Bulloch. Podľa tamojšieho úradu koronera je jednou z obetí muž pripútaný na vozík, ktorý rovnako prišiel o život, keď na jeho dom spadli dva stromy.

McCrory ďalej požiadal federálnu vládu o pomoc. Napriek tomu, že hurikán stratil na sile sa podľa McCrorya "búrka pre Severnú Karolínu ešte neskončila". Cyklóna sa dnes ráno miestneho času nachádzala 95 kilometrov východo-juhovýchodne od Cape Hatteras v americkom štáte Severná Karolína a sprevádzal ju ustálený vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu. Útvar so sebou naďalej nesie výdatné dažde spôsobujúce bleskové záplavy a nebezpečný vietor. Výstraha pred živlom preto stále platí pre pobrežné časti Severnej Karolíny.

Hurikán potrápil americké štáty Florida, Georgia a Južná a Severná Karolína. Americké úrady dosiaľ evidujú najmenej 14 obetí, pričom štyri na Floride a tri v Georgii. Haiti dnes vyhlásilo trojdňový štátny smútok na počesť stoviek ľudí, ktorí tento týždeň prišli o život pri hurikáne Matthew. Podľa agentúry Reuters si hurikán vyžiadal v tejto ostrovnej krajine najmenej 877 obetí na životoch. Matthew zasiahol krajinu ako hurikán štvrtej kategórie - druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice - s rýchlosťou vetra až do 230 kilometrov za hodinu.    

Matthew tiež spôsobil výpadky elektriny pre najmenej 1,5 milióna domácností a podnikov na juhovýchode USA. Miestne aerolínie zrušili tisíce letov. Spojené štáty hurikán zasiahol po tom, ako sa ničivou silou prehnal cez Haiti, kde podľa údajov agentúry Reuters zahynulo najmenej 877 ľudí.

Viac o téme: HurikánMatthewFlorida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu