Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Tureckú metropolu trápia silné dažde: VIDEO Uprostred dňa začali padať krúpy! Mnohé domácnosti zostali bez elektriny

Tureckú Ankaru postihlo nepriaznivé počasie. Obyvatelia mesta bojujú so záplavami či padajúcimi krúpami. Doprava metra je odstavená a v niektorých častiach mesta vypadla elektrina.
Tureckú Ankaru postihlo nepriaznivé počasie. Obyvatelia mesta bojujú so záplavami či padajúcimi krúpami. Doprava metra je odstavená a v niektorých častiach mesta vypadla elektrina. (Zdroj: X/Hava Forum, Instagram/marynalindgren)

ANKARA – Hlavné mesto Turecka postihli vo včerajších večerných hodinách silné dažde. Do pár hodín musela byť odstavená doprava na viacerých úsekoch. Stanice metra skončili pod vodou. Počas daždivého dňa začali náhle padať z oblohy krúpy. Ľudí, ktorí sa nachádzali na uliciach, neochránili ani dáždniky.

archívne video

Povodeň zasiahla obec Svidník (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Ankaru postihli za posledné dni silné dažde, ktoré spôsobili viaceré škody. Prívalová voda prerušila dopravu, ktorá je na niektorých miestach úplne paralyzovaná. Ako informuje Daily Sabath, doprava medzi stanicami metra OSB Törekent a Atatürk Cultural Center musela byť prerušená, pričom cestujúcich prevážajú podporné autobusové spoje. 

Krúpy 

Na mnohých cestných úsekoch sa tvoria kaluže plné vody, čo komplikuje dopravu. Už počas včerajšieho dňa začali v uliciach Ankary padať krúpy. Podľa miestnych to trvalo len pár minút. Ľudia na sociálnych sieťach píšu o budíčku, pretože toto neobvyklé vyčíňanie počasia pripisujú klimatickým zmenám. 

"Nastal čas, aby sa celý svet spojil v boji proti klimatickým zmenám, ktoré ohrozujú životy ľudí. Vyzývame vedeckú obec, aby spojila najbystrejšie hlavy pre záchranu ľudstva," vyjadrila sa na Instagrame istá Maryna Lindgrenová. 

Výpadky elektriny 

Obyvatelia metropolitnej časti Keçiören prežívajú kvôli povodniam ťažké časy. V mnohých uliciach sa drží priveľa vody. Raily News píše, že zaplavené nie sú len odstavené vozidlá, ale aj pivnice domov či rôzne kancelárske priestory. Dážď spôsobil aj výpadky elektriny. Metropolitná samospráva Ankary uviedla, že v uliciach mesta operuje 444 hasičov a 70 vozidiel, aby minimalizovala negatívne účinky nepriaznivého počasia.

Strašný pohľad na postihnuté oblasti

Starosta metropolitnej časti Ankary, Keçiören, Mesut Özarslan oznámil, že silné dažde, ktoré postihli región medzi 30. aprílom a 1. májom, negatívne ovplyvnili aj túto časť mesta. Podľa svojich slov navštívil regióny, ktoré hlásili najväčšie škody. "Pomôžeme našim občanom a spoločne prekonáme túto katastrofu," vyjadril sa. Počasie sa bohužiaľ podľa predpovede pre ďalšie dni neupokojí. Región môže očakávať daždivé dni s priemernou teplotou do 17 stupňov Celzia. 

Viac o téme: ZáplavyPočasieKrúpySilné daždeTureckoAnkara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu