Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Smrtiaci hurikán Matthew postupuje: Haiti hlási vyše 870 mŕtvych, dorazil k Južnej Karolíne

Hurikán Matthew postupuje ďalej, zasiahol Floridu Zobraziť galériu (7)
Hurikán Matthew postupuje ďalej, zasiahol Floridu (Zdroj: SITA)

MIAMI - Hurikán Matthew, ktorý si na Haiti vyžiadal najmenej 877 obetí, postupuje pozdĺž amerického štátu Georgia a blíži sa k Južnej Karolíne. Jeho intenzita síce ďalej slabne, meteorológovia však naďalej varujú pred silným vetrom a povodňami. Na Floride za sebou hurikán zanechal poničené domy a zaplavené ulice a tiež štyroch mŕtvych. Asi 1,5 milióna ľudí postihol v štátoch Florida, Georgia a Južná Karolína výpadok elektriny.

Floridu hurikán nezasiahol priamo, priniesol však záplavy a vietor s rýchlosťou až 195 kilometrov za hodinu. Dvoch ľudí podľa miestnych úradov zabili v tomto štáte padajúce stromy, starší pár sa udusil v garáži, kam sa schoval pred búrkou.

Búrka poškodila pobrežnú diaľnicu A1A severne od Daytona Beach. V tomto pobrežnom meste boli zaplavené obľúbené pláže, niekoľkým domom vietor odniesol časti striech. "Znelo to, ako by sa prehnalo prúdové lietadlo. Mal som naozaj strach," povedal päťdesiatjedenročný mechanik Robert Walker, ktorého domu na pobreží vietor odniesol strechu.

V oblasti floridského pobrežného mesta Jacksonville evakuovali pol milióna ľudí, rovnaký počet musel opustiť svoje domovy v pobrežných oblastiach v susednej Georgii. Od stredy do dneška aerolinky v oblasti zrušili 5000 letov, teraz už sa v Miami a na ďalších letiskách na juhu Floridy letová prevádzka obnovuje. Energetické spoločnosti sľúbili, že dodávky elektrickej energie na Floride budú takmer úplne obnovené do nedele.

Hurikán Matthew postupuje ďalej,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) teraz hurikán sprevádza vietor so silou asi 165 kilometrov za hodinu. K Južnej Karolíne by mal hurikán doraziť v sobotu ráno miestneho času (popoludní SELČ), v sobotu večer miestneho času je očakávaný v Severnej Karolíne. Pre Floridu, Georgiu, Južnú i Severnú Karolínu už americký prezident Barack Obama vyhlásil stav núdze, čo umožňuje okrem iného rýchlejšie čerpať pomoc z federálnych zdrojov.

Hurikán Matthew postupuje ďalej,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Hurikán Matthew postupuje ďalej,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Hurikán Matthew postupuje ďalej,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Hurikán Matthew dorazil k Južnej Karolíne, opäť zoslabol

Hurikán Matthew, ktorý si na Haiti vyžiadal najméně 877 obetí, dnes dorazil k pobrežiu amerického štátu Južná Karolína. Jeho intenzita síce podľa Národného strediska pre hurikány (NHC) už zoslabla, meteorológovia ale naďalej varujú pred silným vetrom a záplavami. Na Floride, kde udrel v priebehu piatku, zabil Matthew šesť ľudí, uviedla televízia ABC.

Hurikán dorazil k pobrežiu najjužnejšieho cípu Južnej Karolíny a v 15:00 SELČ sa nachádzal 15 kilometrov juhovýchodne od mesta Charleston. Podľa NHC rýchlosť jeho vetra poklesla na 140 kilometrov za hodinz a tím sa zaradil do najjnižšej prvej z päť kategórií. V Haiti pritom vietor dosahoval rýchlosť o 80 kilometrov za hodinu vyššiu.

Oslabený hurikán Matthew prešiel dnes v americkom štáte Južná Karolína po prvý raz priamo nad pevninu. Jeho oko zasiahlo pobrežie severne od mesta Charleston, oznámilo Národné centrum pre hurikány (NHC) s tým, že očakáva závažné záplavy v regióne.

Cez 300.000 ľudí z pobrežných oblastí Južnej Karolíny bolo evakuovaných. Viac než 150.000 ľudí v regióne zostalo v sobotu ráno bez elektriny. Výpadok prúdu v štátoch Florida, Georgia a Južná Karolína postihli už takmer dva milióny ľudí.

Ministerstvo neeviduje zatiaľ žiadne núdzové telefonáty Slovákov v USA pre hurikán

Zatiaľ neevidujeme núdzové telefonáty Slovákov v USA v súvislosti s hurikánom Matthew. Pre TASR to uviedol Igor Skoček, riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Rezort diplomacie v súvislosti s meteorologickou predpoveďou vývoja tropického cyklónu Matthew varuje Slovákov, aby sa riadili pokynmi a vydanými výstrahami miestnych krízových zložiek. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Zároveň vyzýva občanov SR zdržiavajúcich sa aktuálne, respektíve cestujúcich do štátov Florida, Georgia, Južná a Severná Karolína, aby sa riadili pokynmi a vydanými výstrahami miestnych krízových zložiek, sledovali vývoj poveternostnej situácie a poveternostných výstrah. "V prípade už naplánovanej cesty do uvedených oblastí USA by mali občania SR kontaktovať letecké spoločnosti s cieľom ubezpečiť sa, či ich let nebol zrušený, alebo odložený na neskôr. Aktuálna meteorologická predpoveď vývoja smerovania tropického cyklónu Matthew je zverejnená na www.weather.gov," upozorňuje ministerstvo.

Slovákom ďalej odporúča, aby v prípade cestovania do USA využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho internetovej stránke. V urgentných prípadoch stavu núdze môžu slovenskí občania volať na pohotovostné číslo slovenského veľvyslanectva vo Washingtone (+1 202 361 6298).

Viac o téme: Spojené štátyHurikán Matthew
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu