Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mohutné záplavy v Indii: Voda stiahla už 27 obetí, evakuovať museli 900 tisíc ľudí!

Rieka Brahmaputra sa na mnohých miestach vyliala z brehov
Rieka Brahmaputra sa na mnohých miestach vyliala z brehov (Zdroj: ČTK)

DILLÍ - Najmenej 27 mŕtvych a na 900.000 ľudí vyhnaných z domovov si už tento rok vyžiadali záplavy, ktoré do Indie priniesli každoročné monzúnové dažde. Pod vodou sú rozsiahle časti severovýchodného štátu Asam, uviedli oficiálni činitelia citovaní agentúrou AFP.

Bleskové záplavy postihli 21 z 27 okrskov Asam, keď sa do tejto oblasti cez víkend presunuli monzúnové dažde. Asam je známy produkciou čaju, ale sú tu aj ložiská ropy.

"Zatiaľ pri rôznych nehodách zahynulo 27 ľudí vrátane piatich, ktorí sa utopili, keď sa prevrhla ich loď," povedal agentúre AFP minister poľnohospodárstva štátu Asam Nilamoni Sen Deka. Rieka Brahmaputra sa na mnohých miestach vyliala z brehov. Z domovov podľa ministra muselo utiecť odhadom 900.000 obyvateľov. Záchranári pre nich vytvorili na 1500 dočasných útočísk.

Každoročný monzún je nevyhnutne nutný pre indickú výrobu potravín a pre ekonomický rast. Indické poľnohospodárstvo získava 60 percent vlahy z dažďa a zlý monzún môže v krajine s viac ako miliardou obyvateľov znamenať finančnú katastrofu pre 235 miliónov farmárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu