Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Záplavy v Indii pripravili o domov 1,5 milióna ľudí

Povodne v Indii Zobraziť galériu (14)
Povodne v Indii

BANGALÚR - Ničivé povodne na juhu Indie si doteraz vyžiadali 233 ľudských životov a takmer 1,5 milióna obyvateľov vyhnali z domova.

Tlačovú agentúru AFP o tom v pondelok informovali predstavitelia tamojších úradov. Záplavy spôsobené niekoľkodňovým prudkým dažďom zasiahli časti štátov Karnátaka, Ándhrapradéš a Maháraštra, kde vyvolali masové evakuácie. Postihnuté oblasti si v pondelok prezreli zo vzduchu indický minister vnútra Palaniappan Chidambaram a predsedníčka vládnej strany Indický národný kongres Sonia Gándhiová.

Najviac obetí, až 170, zaznamenali v Karnátake, ďalších 37 hlásia z Ándhrapradéša a 26 z Maháraštry. S utíchajúcim dažďom sa úrady začali sústreďovať na hľadanie prístrešia pre obrovské množstvo ľudí bez domova. Ako uviedol pre AFP H.V. Parashwanath, tajomník štátneho úradu pre katastrofy v Karnátake, počet takýchto osôb sa tu odhaduje na jeden milión, z čoho 350 tisíc našlo útočisko v 1200 núdzových táboroch, ktoré zriadili v najhoršie postihnutých severných okresoch.

"Začali sme robiť prieskum, aby sme identifikovali zostávajúcich bezdomovcov pre účely presídlenia a rehabilitácie," povedal Parashwanath. Voda podľa neho na území štátu zničila najmenej 200 tisíc domov a takmer 1500 dedín bolo čiastočne alebo úplne zaplavených. Hlavný minister ándhrapradéšskej vlády K. Rosaiah informoval o evakuácii približne 475 tisíc obyvateľov. Záplavy taktiež ochromili cestnú a železničnú dopravu. Tisíce ľudí museli evakuovať aj v pobrežných oblastiach štátu Maháraštra, podľa vedúceho tamojšieho krízového centra S.C. Mohantyho je však situácia opäť "blízko normálu".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu