Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Katastrofické záplavy v Rusku: Voda berie majetky, domovy, životy!

Podľa miestnych úradov katastrofa postihla viac ako 12.000 obyvateľov a 4000 domovov Zobraziť galériu (10)
Podľa miestnych úradov katastrofa postihla viac ako 12.000 obyvateľov a 4000 domovov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Na 152 stúpol počet obetí katastrofálnych záplav, ktoré po prívalových dažďoch postihli Krasnodarský kraj na juhozápade Ruska. Informovala o tom dnes agentúra AFP, podľa ktorej záchranári pátrajúci po obetiach našli telo dievčatka (8).

Prezident Vladimir Putin pri príležitosti návštevy zasiahnutej oblasti sľúbil finančnú pomoc postihnutým a nariadil vyšetrovanie.

Veľká voda zasiahla oblasť v noci na sobotu. Najväčšiu spúšť spôsobila v oblasti pri meste Krymsk. Podľa bilancie ruskej agentúry Interfax tu bilancia stúpla na 140 obetí. Ďalšie tri telá našli v prístave v Novorossijsk a deväť v susednom čiernomorskom letovisku Gelendžik.

Záplavy v sobotu narušili prevádzku v Novorossijskom prístave, ktorý je najvýznamnejším v ruskej časti pobrežia Čierneho mora. Hovorca prístavu Michail Sidorov dnes podľa Reuters povedal, že prevádzka v prístave sa dnes vrátila k normálu a do prístavu vplávali lode k nakládke.

Záplavy v Rusku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Podľa miestnych úradov katastrofa postihla viac ako 12.000 obyvateľov a 4000 domovov. Od piatku do sobotňajšieho dopoludnia napadlo 280 milimetrov zrážok, čo je zhruba mesačný priemer. Úrady čiernomorského regiónu hovoria o najhoršej katastrofe za niekoľko storočí. Podľa svedkov a správ na internete nespokojnosť s postupom záchranárov v zasiahnutej oblasti rastie a stále viac ľudí viní úrady z nedbanlivosti.

Prezident Putin sa v sobotu vypravil do oblasti záplav. Obrázok o rozsahu katastrofy si urobil z vrtuľníka a s pracovníkmi civilnej ochrany v Krasnodarskom kraji konzultoval ďalší postup záchranných prác. Krymsk sa nachádza asi 200 kilometrov severozápadne od letoviska Soči, kde má ruský prezident letné sídlo.

Putin poškodeným domácnostiam sľúbil finančnú pomoc. Každá z rodín obetí podľa neho dostane kompenzácie vo výške dva milióny rubľov. Nariadil tiež vyšetrovanie okolností dramatických udalostí a na 9. júla vyhlásil štátny smútok.

Záplavy v Rusku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Veľká voda ľudí prekvapila v sobotu medzi druhou a štvrtou hodinou ráno. Rad ľudí si sťažoval, že ich na ohrozenie nikto neupozornil. Starosta Krymsku Putinovi povedal, že varovanie dostal v piatok o 22:00. "O akom čase?" spýtal sa ho podľa AFP Putin niekoľkokrát s vážnou tvárou.

Do miest nešťastia sa na žiadosť Putina vypravil šéf vyšetrovateľov Alexander Bastrykin. Podľa AFP úrady začali vyšetrovanie kvôli možnému obvineniu zo zabitia z nedbanlivosti.

Rozšírilo sa aj podozrenie, že bola upustená voda z hrádze na hornom toku, ktorá má zabezpečovať dostatok pitnej vody pre Novorossijsk. Jeden z predstaviteľov, s ktorými Putin v oblasti hovoril, pripustil, že z nádrže bola upustená časť vody, aby sa zabránilo preliatiu. Toto množstvo ale vraj katastrofu nemohlo zapríčiniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu