Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Policajti zakročili proti účastníkom protirómskeho protestu

Protest extrémistov v Š. Michaľanoch Zobraziť galériu (6)
Protest extrémistov v Š. Michaľanoch

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY - Polícia zakročila v Šarišských Michaľanoch proti priaznivcom extrémistickej Slovenskej pospolitosti, ktorí prišli protestovať pre údajné útoky Rómov na väčšinové obyvateľstvo. Zásah spustili policajti po tom, ako demonštrujúci opustili vyhradený priestor na futbalovom štadióne a vyšli na cestu, aby si vypočuli bývalého šéfa pospolitosti Mariana Kotlebu.

Zásahová jednotka policajných ťažkoodencov necelé dve stovky ľudí vytlačila naspäť na štadión.

"Museli sme zaistiť prejazdnosť komunikácie," povedala policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová. Pri zákroku sa podľa nej nikto nezranil. Demonštrácia následne pokračovala ďalej.

Po tom, čo sa vrátili protestujúci na štadión, zazneli okrem iného heslá ako "Sme proti cigánskemu teroru" či "Ochránime naše rodiny". Kotleba v ďalšom prejave obvinil politické strany a vládu, že sa nestarajú o bezpečnosť obyvateľov Slovenska. Na demonštráciu prišli aj zástupcovia českej krajne pravicovej Dělnickej strany. Jej predstaviteľka sa vyjadrila, že občania sa musia o seba postarať sami, lebo vlády to nerobia.

Pospolitosť zvolaním protestu reagovala na nedávny incident vo východoslovenskej obci, kde dvojica mladíkov zo susednej rómskej osady v Ostrovanoch podľa polície napadla dôchodcu. Údajne ho zbili palicou od metly a spôsobili mu viaceré tržné rany na hlave a tvári; muž prišiel o oko. Polícia obvinila z ublíženia na zdraví dvoch mladíkov vo veku 15 a 16 rokov.

Pospolitosť na protest pozývala pred obecný úrad, polícia však účastníkov do centra nepustila a nasmerovala ich na štadión. Akciu monitorujú desiatky policajtov, ktorí sú rozmiestnení po celej obci. Kontrolujú všetky prístupové cesty do Šarišských Michalian, strážia tiež cestu do susedných Ostrovian. Štadión je obkolesený ťažkoodencami, k dispozícii majú aj vodné delo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu