Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Protest extrémistov zatiaľ pripomína piknik

Členovia Slovenskej pospolitosti. Zobraziť galériu (6)
Členovia Slovenskej pospolitosti.

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY - Protestné zhromaždenie v Šarišských Michaľanoch, ktoré na dnes zvolalo extrémistické združenie Slovenská pospolitosť, pripomína skôr víkendový piknik ako avizovanú "národnú mobilizáciu." Nateraz je na futbalov štadióne zhromaždených okolo 30 priaznivcov pospolitosti.

Pôvodne mali protestovať pred obecným úradom, ale starosta obce Jozef Brendza požiadal políciu, aby protestujúcich usmernila na ihrisko. Ako uviedol starosta, úrad sídli v pamiatkovo chránenom objekte a mal obavy, aby nedošlo k jeho poškodeniu.

Protest mal avizovaný začiatok o 13:00, no ani po tejto hodine to nevyzeralo, že by sa už začal. Vo veľkom počte však prišli na ihrisko miestni obyvatelia. Dôvodom je hlavne tamojšia krčma, kde sa občerstvujú pivom spolu so skupinou extrémistov. Množstvo obyvateľov sa zhromaždilo aj za plotom ihriska, odkiaľ sledujú, čo sa bude diať. Ako povedal jeden z účastníkov zhromaždenia, nepáči sa mu, ako ich polícia vykázala na ihrisko. Označil to za policajnú diskrimináciu, lebo aj oni sú slobodní občania a majú právo ísť pred obecný úrad. Sympatizant pospolitosti dodal, že týmto protestom chcú poukázať na problém kriminality rómskej menšiny. "Nejde nám o to, aby sme napádali všetkých Rómov, ale ide nám o to, aby boli potrestaní tí, ktorí sa dopúšťajú kriminálnych trestných činov, " povedal jeden z účastníkov zhromaždenia. Ďalej dodal, že na Slovensku sa problém s rómskou kriminalitou vôbec nerieši, pritom Rómovia napádajú hlavne "bielych" obyvateľov. "To možno označiť za rasizmus," skonštatoval prívrženec pospolitosti. Zo strany prítomných extrémistov zaznelo, že za žiadnych okolností nepôjdu do osady v Ostrovanoch a ani do žiadnej ďalšej rómskej osady.

Viacerí miestni obyvatelia potvrdili, že schvaľujú takéto počínanie príslušníkov extrémistických skupín. "Dakto už musí s tými Rómami urobiť poriadok. My sami to nemôžeme a ani polícia nič nerobí," povedal jeden zo starších obyvateľov Šarišských Michalian. Ďalší doložil, že podľa jeho názoru by riešením problému v obci bolo to, keby Rómom z Ostrovian zakázali vstup do Šarišských Michalian. "Michaľanskí Rómovia sú slušní, žijú väčšinou usporiadaným životom a nie sú s nimi žiadne problémy," povedal jeden z oslovených miestnych občanov. V samotných Šarišských Michaľanoch žije len 200 Rómov, naproti tomu v osade v Ostrovanoch ich je viac ako 1100, pričom celkový počet obyvateľov obce Ostrovany je 1700.

Protest členov a sympatizantov Slovenskej pospolitosti, ktorý nazvali "národná mobilizácia", má byť odpoveďou na nedávny surový útok dvoch rómskych mládencov z Ostrovian na 65-ročného dôchodcu. Muža zo Šarišských Michalian zbili palicou do bezvedomia a spôsobili mu vážne zranenia, pri ktorých prišiel o oko. Z Ostrovian bol aj mladík, ktorý v marci zavraždil tunajšiu majiteľku Večierky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu