Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Akcia VÍRUS: Gučík, Skuhra či exšéf vojenských tajných ako organizovaná skupina! Detaily obvinenia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Až 16 fyzických a dve právnické osoby boli obvinené v rámci akcie NAKA s krycím názvom Vírus. Elitní policajti vzniesli obvinenia aj známym menám. Ide napríklad o exšéfa vojenských tajných Jána Balciara či bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Ľubomíra Skuhru, ale aj podnikateľa blízkeho generálnemu prokurátorovi Michala Gučíka.

Policajný prezident informuje o akcii Vírus, pri ktorej NAKA zadržala viaceré osoby (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Mali pracovať ako organizovaná skupina! Uznesenie o vzesení obvinenia šestnástim fyzickým osobám  a dvom právnickým rozpísal vyšetrovateľ na 83 strán. vyplýva z neho, že obvinení pracovali ako organizovaná skupina. Ide prevažne o exfunkcionárom a bývalých príslušníkov vojenských tajných. Polícia na zločin prišla vlastnou operatívnou činnosťou. 

Vyšetrovatelia zistili, že Ľubomír Skuhra a Ján Balciar využili firmu ďalšieho obvineného Daniela J., ktorý bol akcionárom spoločnosti Forum. Práve cez túto firmu obstarávali bližšie nešpecifikované plnenie v zahraničí. 

"Následkom čoho bol obchodnou spoločnosťou Forum z takto zabezpečených obchodných vzťahov zadovážený neoprávnený prospech vo výške 74.246.562,99 eur," píše vyšetrovateľ v uznesení o vznesení obvinenia. 

Stratené peniaze sa ďalej legalizovali cez rôzne osoby, ktoré sú v súčasnoti obvinené. Medzi ne patrí aj podnikateľ a osobný priateľ generálneho prokurátora Maroša Žilinku Michal Gučík. Práve on, ale aj bývalý šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja, spolu s ďalšími desiatimi ľuďmí, sú obvinení z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti spáchaného závažnejším spôsobom konania. 

Kúpili si aj drahú whiskey

Ako celý takýto nákup prebiehal? Spoločnosť FORUM, ktorá obchodovala s vojenskými tajnými, sa zapojila do nákupu a štát jej vopred zaplatil 200-tisíc eur. Avšak samotný nákup stál menej. Rozdiel sa však štátu nevrátil. Tu nastupujú dvanásti obvinení, medzi ktorými je aj Kohút a Gučík. Tým ostal rozdiel na súkromných bankových účtoch. Peniaze sa však legalizovali aj cez druhú obchodnú spoločnosť, ktorou je SOBA. Aj v nej bol spoločníkom a štatutárnym zástupcom Daniel J.

Akcia VÍRUS: Gučík, Skuhra
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Pri policajnej akcii bolo zaistených aj niekoľko nehnuteľností, veľké obnosy finančnej hotovosti, peniaze na účtoch v dvoch známych bankách v miliónových sumách, ale napríklad aj fľaša z limitovanej série škótskej whiskey v hodnote 26-tisíc eur. 

 

Viac o téme: VírusNAKAVojenskí tajní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu