Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrozný víkend pri návrate z dovolenky: VIDEO Anna v 9-hodinovej zápche, v Chorvátsku to ešte príde

Kolónyna srbsko-maďarskej hranici Zobraziť galériu (4)
Kolónyna srbsko-maďarskej hranici (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Vyhnúť sa zápcham na cestách počas dovolenkového obdobia je často takmer nemožné. Niekoľkohodinové kolóny postihli cez víkend mnohých cestujúcich. Na srbsko-maďarskej hranici však padol rekord. Anna sa s rodinou vracala z Bulharska. Na diaľnici ich čakalo poriadne prekvapenie.

"Vracali sme sa z Bulharska a na srbsko-maďarských hraniciach sme stáli v kolóne 8,5 hodiny!," napísala Anna. Napätie sa stupňovalo každou hodinou. Nespokojní vodiči vybiehali z áut a nervózne trúbili.

kolóny

Situácia bola kritická najmä na srbsko-maďarských hraniciach, kde vodiči naozaj strácali trpezlivosť. Anna dúfa, že sa v budúcnosti situácia počas dovolenkovej sezóny zlepší.

V auguste si treba dávať pozor

Chorvátsky autoklub HAK varoval, že august býva kritický. V auguste býva premávka ešte hustejšia a značne sa zvyšuje riziko dopravných nehôd. HAK odporúča vodičom, aby sa vyhli cestovaniu počas kritických dní. 

kolóny 2

Vodiči by mali počítať s hustou premávkou až do 15. augusta. Nasledujúci týždeň si treba dávať pozor počas víkendov. Ideálne dni na cestovanie sú utorok a streda. V pondelok a od 28. augusta by sa mala premávka pomaly vracať do normálu.

Tamojšie ministerstvo varuje vodičov aj pred výskytom dopravných nehôd. Žiadajú všetkých, aby boli trpezliví a pri jazde rešpektovali ostatných. V auguste minulého roku zomrelo na diaľnici v Chorvátsku pri 33 dopravných nehodách 41 ľudí. Ďalších 375 utrpelo vážne zranenia.

Hrozný víkend pri návrate
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hrvatski Autoklub)

Podľa mnisterstva sa väčšina týchto nehôd stane práve kvôli zlyhaniu ľudského faktora. Vodiči tak môžu na cestách očakávať posilnenie policajných hliadok. Policajti už dostali pokyny, ako trestať vodičov, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky.

Európa si vydýchla

Európa má za sebou jeden z najnáročnejších víkendov tohtoročnej letnej sezóny z hľadiska dopravnej situácie. Najdlhšie sa na cestách čakalo v piatok a v sobotu. Na codičov čakala zápchy, dlhé fronty a niekoľkohodinové čakanie. Napriek tomu médiá a autokluby v nedeľu informovali, že sa situácia upokojuje.

Hrozný víkend pri návrate
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hrvatski Autoklub)

Nemecký automotoklub ADAC odhadol, že fronty áut dosiahli cez víkend len na nemeckých komunikáciách o celkovej dĺžke 10 000 kilometrov. Vodiči mieriaci za rekreáciou na juh Európy, najmä na Jadran, nemali ľahšiu situáciu ani v Rakúsku. Cesta po diaľnici zo Salzburgu k slovinským hraniciam v sobotu trvala namiesto bežných dvoch hodín až trojnásobne dlhšie.

V Slovinsku a v Chorvátsku problémy kulminovali tiež v sobotu. Pred slovinsko-chorvátskym hraničným prechodom Macelj v smere do Chorvátska sa vytvorila až 20-kilometrová fronta áut. Dve aj viac hodín museli čakať vodiči aj na ďalších príjazdoch do Chorvátska, vrátane diaľničného priechodu Bajakovo, kde sa v smere zo Srbska v jednej chvíli čakalo aj viac ako len dve hodiny.

Zažili ste aj vy pri návrate z dovolenky podobnú nepríjemnú situáciu? Napíšte nám na tipy@topky.sk

Hrozný víkend pri návrate
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hrvatski Autoklub)
 

Viac o téme: HranicaKolónyMaďarskoSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu