Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ničivé požiare v Chorvátsku: Horí už aj pri obľúbenej Makarskej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Meteorologická stanica v Stupave)

ZÁHREB - Ničivé požiare sa tento rok nevyhli ani chorvátskej Makarskej riviére.

V noci z nedele na pondelok sa rozhorel požiar neďaleko mesta Makarská, miestni predstavitelia uzavreli hlavnú cestu spájajúcu jednotlivé pobrežné letoviská v jeho okolí a odkláňajú dopravu na menšie cesty bližšie pri pobreží. Horia borovicové lesy aj nižšie krovinaté porasty. Do boja proti plameňom už nasadili aj lietadlo s vodným vakom.

Po vlne horúčav vyčíňajú na Balkáne búrky a víchrice

Búrky sprevádzané silnými vetrami a dažďom zasiahli Balkán, v ktorom minulý týždeň zaznamenali rekordne vysoké teploty. Dnes klesli v niektorých oblastiach až o 15 stupňov, čo na jednej strane prinieslo obyvateľom a turistom úľavu po minulotýždňových "štyridsiatkach", na druhej strane zmena počasia mnohým ľuďom poriadne strpčila život.

Slovinská tlačová agentúra STA informovala, že búrky spôsobili v noci nadnes po celej krajine "spúšť". Tisíce domácností ostali bez elektriny, keď krupobitie a silný vietor spôsobili škody na úrode a desiatkach domov. Mnohé domy zaplavilo, krúpy poškodili autá a počas búrky popadalo množstvo stromov. V Srbsku zasiahli prudké lejaky hornatý región na západe krajiny a potom sa rozšírili na celé územie. 

Medzitým úrady v susednom Rumunsku informovali, že dvaja tínedžeri vo veku 15 a 16 rokov sa utopili cez víkend v rieke Siret. Chceli sa v nej schladiť ešte počas vlny horúčav, ktorá v minulých dňoch vrcholila vyše 42-stupňovými teplotami a vyžiadala si najmenej dva ľudské životy.  

Na chorvátskom polostrove Istrija víchrica v nedeľu neskoro večer vyvracala stromy a poškodila strechy budov. V niektorých častiach pozdĺž jadranského pobrežia v nedeľu a dnes ráno zaviedli dočasné dopravné obmedzenia. Meteorológovia však očakávajú, že vlna horúčav sa vráti na Balkán ešte tento týždeň.

Na inom konci Európy muselo cez víkend a dnes takmer 15.000 pasažierov zrušiť svoje cestovné plány, keďže silné vetry znemožnili 101 letov z Portugalska na Madeiru a späť. Vietor dosahoval na tomto ostrove rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu. Madeira a jej letisko sú obzvlášť postihnuté nepriaznivým počasím v Atlantickom oceáne, dodáva agentúra AP.

Viac o téme: PožiarChorvátskoMakarská riviéra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu