Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Predpoveď počasia na víkend: Konečne zima, ako má byť, ale horám sa radšej vyhnite!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prišiel nový rok a s ním aj očakávané ochladenie! Ak máte doma malé deti, cez víkend sa na snehu dosýta vybláznia. Tí starší by si mali dávať pozor na šmykľavých cestách a strmých horských svahoch.

Oblasť vyššieho tlaku nad strednou Európou slabne a počasie u nás ovplyvňuje studený front. Celý piatkový deň meteorológovia hlásia prevažne zamračené počasie a popoludní sneženie s teplotami od -2 do 3 stupňov Celzia. Ozón je 8% pod úrovňou dlhodobého priemeru (300 DJ).

Predpoveď počasia na víkend:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pozor na poľadovicu a silný vietor!

Meteorológovia varujú pre vetrom i poľadovicou, ktoré môžu spôsobovať problémy vo viacerých regiónoch Slovenska. Výstraha pred vetrom platí pre všetky kraje s výnimkou Bratislavského. Pre Prešovský, Banskobystrický a Žilinský kraj platí výstraha druhého stupňa, pre ostatné kraje je vydaná nižšia výstraha.

V oblastiach severného Slovenska sa na hrebeňoch hôr očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 26 až 32 metrov za sekundu. Na horách v ostatných krajoch môže vietor v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 20 až 26 metrov za sekundu.

Meteorológovia tiež vystríhajú pred poľadovicou v poobedňajších hodinách. Tá sa môže tvoriť na cestách stredného aj severného Slovenska.

Predpoveď počasia na víkend:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách všetkých pohorí na Slovensku naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je možné pri dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky na ojedinelých plochách (v žľaboch, muldách a pod sedlami) vo veľmi strmom teréne, kde sa nachádzajú snehové vankúše, dosky a preveje z naviateho snehu.

Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín v poludňajších hodinách, a to z tepla. Všeobecne platí, že lavínové nebezpečenstvo môže byť lokálne vyššie a znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky je potrebná najmä z hľadiska bezpečného výkonu zimného lezenia vo vysokohorskom prostredí Tatier. 

Predpoveď počasia na víkend:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: lavína)

Predpoveď počasia na sobotu (03. 01. 2015)

Za studeným frontom, ktorý v noci prejde cez strednú Európu ďalej na východ, začne prúdiť od severozápadu do alpskej a karpatskej oblasti chladný vzduch.

V noci bude veľká, od západu postupne zmenšená oblačnosť a na mnohých miestach sneženie, na západe v nižších polohách aj dážď so snehom alebo dážď, pri ktorom sa môže tvoriť poľadovica.

Cez deň polooblačno až oblačno a na severe miestami snehové prehánky. Nočná teplota dosiahne -1 až -6, na juhozápade okolo 1 stupňa Celzia. Denná teplota vystúpi na 0 až +6 stupňov Celzia.

Bude viať západný až severozápadný, na východe južný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h). Na horách si dávajte pozor na búrlivý vietor až víchricu, ojedinele sa môžu tvoriť
aj snehové jazyky.

Predpoveď počasia na víkend:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Predpoveď počasia na nedeľu (04. 01. 2015)

Za ďalším frontálnym systémom, ktorý bude ovplyvňovať počasie v našej oblasti v noci i cez deň, začne prúdiť od severozápadu do strednej Európy studený, pôvodom arktický vzduch.
Prevažne veľkú oblačnosť a na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky doplní na juhozápade aj dážď so snehom, pri ktorom sa môže tvoriť poľadovica.
 

Nočná teplota klesne na 0 až -6 stupňov Celzia, denná -1 až +4, na severozápade okolo -3 stupňov Celzia. Fúkať má severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 7, na juhozápade miestami okolo 10 m/s a v nárazoch až okolo 17 m/s (10 až 25, 35, nárazy 60 km/h). Na horách má aj naďalej pretrvávať búrlivý vietor až víchrica. Miestami sa môžu vytvárať snehové jazyky.

Predpoveď počasia na víkend:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu