Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lyžiari, pozor! Takto to vyzerá na svahoch, v Tatrách je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

VYSOKÉ TATRY - Intenzívne sneženie vo Vysokých a Západných Tatrách, ktoré navyše sprevádzal mimoriadne silný severozápadný až západný vietor, vytvorilo podmienky vzniku zvýšeného lavínového nebezpečenstva. Vo Vysokých Tatrách sa to týka najmä polôh nad 1700 m n. m., v Západných Tatrách nad 1500 m n. m, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda tretí stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, sa týka najmä záveterných, prevažne východných, juhovýchodných a južných svahov, kde sa nový sneh ukladal do málo stabilných snehových vankúšov, dosiek a prevejov. Snehová pokrývka je tak na viacerých miestach iba mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavín na týchto miestach bude možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch so sklonom nad 30 stupňov. V Nízkych Tatrách pripadlo do 15 centimetrov nového snehu. Stále tu platí mierne lavínové nebezpečenstvo, ktoré však v strmých žľaboch s nafúkaným snehom môže byť zvýšené a uvoľnenie snehovej pokrývky je tak možné tiež už pri malom dodatočnom zaťažení. V Malej a Veľkej Fatre trvá podobne mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter. Pre bezpečný pohyb vo vysokohorskom prostredí je nutná znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky. Tendencia lavínového nebezpečenstva je pri predpokladanom snežení a oteplení stúpajúca.

Ráno bolo na horách prevažne zamračené, na mnohých miestach silná hmla. Slabé sneženie prechádzalo v nižších polohách do sneženia s dažďom, miestami až do dažďa. Výrazne sa oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -9 stupňov Celzia v najvyšších polohách do jedného stupňa Celzia na podhorí. V stredných polohách fúkal čerstvý až silný vietor prevažne severozápadného smeru s rýchlosťou do 40 km/hod. Vo vyšších polohách a na hrebeňoch fúkal prudký až búrlivý vietor, ktorý dosahoval v nárazoch miestami silu víchrice, a to viac ako 30 m/s. Vietor kulminoval najmä vo večerných a nočných hodinách, kedy boli zaznamenané maximálne nárazy vetra o sile viac ako 40 m/s, teda 145 km/hod. Na Chopku atakovali počas nočných hodín nárazy vetra dokonca 50 m/s, 180 km/hod. 

Za posledných 24 hodín pripadlo najmä v Západných a Vysokých Tatrách od 10 do 25 centimetrov, miestami však až viac ako 35 centimetrov nového snehu. Ten bol vo vyšších polohách prachový, ale už v stredných polohách vlhký a na podhorí bol nový sneh mokrý. Sneženie bolo opäť sprevádzané silným vetrom, ktorý previal väčšinu tohto nového snehu na záveterné svahy. V týchto miestach je výška snehovej pokrývky podstatne väčšia, dosahuje miestami viac ako 150 centimetrov. V týchto miestach sa sformovali nebezpečné, málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na exponovaných miestach, ako sú hrebene a skalné rebrá je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo skalný podklad. Miestami sú na jej povrchu ľadové plochy. Sneh z poslednej periódy sneženia tak stále nie je dostatočne prepojený s podkladovou vrstvou starého zľadovateného snehu, na ktorom sa navyše vytvorila hladká ľadová glazúra pri mrznúcom daždi v piatok 2. januára.

V prevádzke je približne 90 lyžiarskych stredísk

V prevádzke je na Slovensku približne 90 lyžiarskych stredísk, podmienky sú v nich dobré až veľmi dobré. Snehová vrstva dosahuje v priemere 20 až 55 centimetrov snehu, lokálne i viac, informovala Ľubica Styková zo spoločnosti Sitour. V noci pribudlo vo vyšších polohách od 800 metrov nad morom 10 až 15 centimetrov nového mokrého snehu, v nižších lokalitách pršalo. Pršať či snežiť by malo aj dnes.

Pre zlé poveternostné podmienky je dnes zatvorené stršedisko v Kálnici aj v Čičmanoch. Prevádzka dosahuje vo väčšine stredísk 50 až 70 percent. Vo viacerých areáloch sa podarilo spustiť ďalšie zjazdovky, napríklad na Malinôm Brde pri Ružomberku je k dispozícii hlavná zjazdovka 3,9 km dlhá, na Donovaloch vo štvrtok 8. januára spustili lokalitu Nová hoľa, na Chopku zjazdovky na Otupnom. V prevádzke sú i sedačkové lanovky v Mýte pod Ďumbierom a v Skicentre Strednica – Ždiar, no aj kilometrové svahy v Litmanovej a v stredisku Mlynky - Gugel. Plnú prevádzku hlásia Krahule, Králiky, Levočská dolina, Oravská Lesná, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica alebo Drienica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu