Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Meteorológovia varujú pred silným vetrom: V Tatrách kalamita, kolabuje doprava!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Očakávané extrémne počasie môže na záveternej strane Tatier spôsobiť počas dnešnej noci a v pondelok (5.1.) predpoludním veternú kalamitu. Uviedol to Norbert Polčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Ústav vydal výstrahu najvyššieho tretieho stupňa pred vetrom, ktorá platí od dnešnej polnoci do pondelňajšieho poludnia. Na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier bude silná víchrica s priemernou rýchlosťou vetra 95 kilometrov za hodinu. SHMÚ očakáva, že vietor v nárazoch dosiahne až rýchlosť 150 kilometrov za hodinu. Podľa Polčáka bude „prepadávať“ na záveternú stranu Tatier. Nárazy padavého vetra, ktorý je označovaný pomenovaním „tatranská bóra“ môžu dosiahnuť v nižších horských polohách rýchlosť 120 kilometrov za hodinu. Najvyššia výstraha preto platí aj v oblasti od 600 do 1500 metrov nad morom. „Je to situácia, ktorá môže spôsobiť v niektorých lokalitách škody v podobe veternej kalamity, samozrejme, nie takej veľkej, ako bola v roku 2004,“ uviedol Polčák.Meteorológ rozhodne neodporúča pohybovať sa v stredných a vyšších horských polohách Tatier dnes v noci a v pondelok dopoludnia. „Silný vietor bude navyše kombinovaný aj so snežením, takže bude mimoriadne nepriaznivé počasie,“ vysvetlil.

SHMÚ očakáva dnes popoludní na severe a severozápade územia Slovenska občasné sneženie. V severných návetriach, najmä v oblastiach Kysúc, Oravy a Tatier, môže byť sneženie aj trvalejšie. Do pondelňajšieho večera by podľa očakávaní meteorológov mohlo na náveterných miestach napadnúť 30 až 50 centimetrov nového sypkého snehu. Pre toto územie platí v tejto súvislosti výstraha prvého stupňa. 

„Kombinácia sneženie a silný vietor najmä na severe nášho územia bude znamenať tvorbu snehových jazykov a závejov,“ vysvetlil Polčák. Toto riziko hrozí aj na zvyšnej časti územia, kde v noci a čiastočne aj v pondelok dopoludnia bude podľa meteorológa fúkať pomerne silný vietor s nárazmi vetra s rýchlosťou 60 až 80 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov platí pre sedem z ôsmich slovenských krajov, s výnimkou Trnavského.

Počasie obmedzilo prevádzku lanoviek vo Vysokých Tatrách

Sneženie a vietor dnes ovplyvnili prevádzku v tatranských lyžiarskych strediskách. Isté obmedzenia spôsobili v Tatranskej Lomnici aj na Štrbskom Plese. Pre silný vietor na Štrbskom Plese nepremávala lanovka Furkota. Lanovku Solisko spustili do prevádzky až napoludnie, informovala hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR) Zuzana Fabiánová. V prevádzke tak boli jedna lanovka a dva vleky.

Celý deň dnes v dôsledku počasia nepremávala kabínková lanovka na Lomnický štít a zhruba hodinu ani štvormiestna kabínková lanovka pre peších z Tatranskej Lomnice na stanicu Štart. „Pre lyžiarov obmedzenia na lanovkách a vlekoch nevznikli,“ informovala o situácii v Tatranskej Lomnici Fabiánová. K dispozícii tam boli pre lyžiarov zjazdovky zo Skalnatého Plesa do Tatranskej Lomnice.

V Starom Smokovci bola dnes prevádzka bez obmedzení. Premávala pozemná lanovková dráha na Hrebienok, lyžiari mali k dispozícii dva vleky na Jakubkovu lúku a Jakubkovu lúku II. V Nízkych Tatrách boli podľa slov Fabiánovej v prevádzke štyri lanovky a osem vlekov na oboch stranách Chopku.

Na dnešnú noc a pondelňajšie (5.1.) dopoludnie vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu najvyššieho tretieho stupňa pred vetrom, ktorá sa týka vyšších a stredných horských polôh v Tatrách. Meteorológ Norbert Polčák pre TASR uviedol, že tam neodporúča pohyb osôb.

V TMR zatiaľ nerozhodli, či z tohto dôvodu uzavrú lyžiarske strediská. „Informáciu, ako sa vyvinie situácia s počasím v pondelok, poskytneme až zajtra. Teraz je predčasné hovoriť, či budú mať lyžiari alebo peší návštevníci našich stredísk nejaké obmedzenia pri svojich výletoch a dovolenkách,“ uviedla hovorkyňa TMR.

Vietor sa utíšil, prepravu lodí cez Gabčíkovo obnovili

Vietor na Žitnom ostrove sa utíšil, premávku lodí cez komory Vodného diela Gabčíkovo (VDG) obnovili dnes večer bez obmedzení. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Ľuboš Krno. Ako povedal, vráta VDG sa otvorili o 19.00 h, kompa začala premávať medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica už o 18.00 h.

"Silný nárazový vietor zapríčinil, že ráno o 7.45 h pozastavili prepravu tlačných zostáv, následne sa museli zastaviť všetky lode vrátane kompy na prívodnom kanáli VDG," vysvetlil Krno. Opatrenie dotýkajúce sa veľkých plavidiel zaviedli z bezpečnostných dôvodov.

Horský priechod Donovaly neprejazdný pre ťažkú nákladnú dopravu

Horský priechod Donovaly je dnes od 13.50 h neprejazdný pre nákladnú dopravu s hmotnosťou nad 3,5 tony. Dôvodom je silné sneženie. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Donovaly z rovnakého dôvodu uzavreli už v sobotu (3.1.) neskoro večer pre nákladnú dopravu nad 10 metrov dĺžky. Ešte nadránom tento horský priechod otvorili a až doteraz bol prejazdný bez obmedzení.

MHD v Bratislave kolabuje 

Husté sneženie v noci zo soboty (3.1.) na dnes skomplikovalo mestskú hromadnú dopravu (MHD) v hlavnom meste. Na nezjazdných komunikáciách v Bratislave uviazli viaceré trolejbusové a autobusové spoje. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB). Cestujúcim sa za nepríjemnosti spôsobené nepriaznivými poveternostnými podmienkami ospravedlňuje.

Linka č. 63 uviazla v Lamači o 20.45 h. Vodič dispečingu nahlásil, že pre nezjazdnosť komunikácie sa nedokáže pohnúť. Nasledujúcu hodinu bola z tohto dôvodu linka odklonená na obchádzkovú trasu a neboli obsluhované zastávky Lamač, Klanec, Studenohorská, Podháj a Bakošova. O 21.20 h uviazol aj trolejbus linky č. 33, čo spôsobilo 20-minútové zastavenie premávky trolejbusov linky na Dlhých dieloch. Tri minúty po polnoci uviazol na Jeséniovej ulici spoj linky č. NV 44. Linka nepremávala až do 1.25 h.

Osem minút po druhej hodine prestal premávať nočný spoj na linke č. NV 34, ktorý uviazol z dôvodu nezjazdnosti ciest na ulici Mikuláša Schneidera Trnavského pred križovatkou s Alexyho ulicou. Odkloniť bolo potrebné aj nočnú linku NV 21, keď autobus uviazol na Agátovej ulici v smere do Dúbravky. Aj počas tejto noci boli v teréne nasadené námrazové električky a trolejbusy, ktoré zabezpečovali zjazdnosť koľajových tratí a trakčných vedení. Nezjazdnosť komunikácií riešil dispečing DPB v súčinnosti s Magistrátom hlavného mesta SR.

V Tatrách a Malej Fatre hrozí lavínové nebezpečenstovo

V najvyšších polohách Tatier a Malej Fatry sa vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS). Veľké dodatočné zaťaženie môže zapríčiniť uvoľnenie lavín na extrémne strmých svahoch s naviatymi snehovými vankúšmi, doskami a prevejmi. „Základnou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom teréne je dôkladná znalosť lokálneho posúdenia stability snehovej pokrývky,“ prízvukoval Žiak.

Dnes ráno bolo na horách hmlisto, vo Vysokých Tatrách a Malej Fatre silno snežilo. Teplota ovzdušia sa pohybovala od -15 do -1 stupňa Celzia. Fúkal búrlivý vietor, na hrebeňoch Nízkych Tatier v nárazoch víchrica rýchlosťou do 120 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo od 5 do 15 centimetrov prachového snehu. Väčšie množstvo nového prachového snehu sa nachádza na starom premrznutom podklade. V strmých žľaboch, skalných nástupoch a terénnych pascách sa vyskytujú nebezpečné nestabilné lavínové útvary. „Na prvý pohľad sú oveľa belšie ako podklad, a tak sa dajú ľahko rozoznať,“ dodal Žiak.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu