Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Bratislava nedostane časť dane za autá, peniaze musí nájsť v rozpočte

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci v parlamente dnes nepodporili návrh na rozdelenie dane z motorových vozidiel medzi Bratislavu a Bratislavský samosprávny kraj, hlavné mesto tak naďalej ostáva v komplikovanej finančnej situácii pri oprave ciest.

Dnes to uviedol hovorca mesta Stanislav Ščepán. Ako ďalej dodal, chýbajúce prostriedky bude musieť hľadať v úprave rozpočtu.

Podľa návrhu, ktorý do parlamentu podal poslanec za SaS Juraj Miškov, sa mala daň z motorových vozidiel, ktorá ide celá Bratislavskému samosprávnemu kraju, rozdeliť v pomere 20 percent z výnosu Bratislave a 80 percent Bratislavskému kraju. Podľa Miškova tento pomer zodpovedal pomeru kilometrov ciest, ktoré má v správe kraj a mesto.

Podľa neho sa kraj stará približne o 400 km ciest a mesto spravuje približne 100 kilometrov ciest. Predsedníčku mestského poslaneckého klubu SaS Katarínu Augustinič rozhodnutie poslancov v parlamente mrzí. Podľa nej malo ísť o systémové riešenie, ktoré by koncepčne pomohlo Bratislave a časť z výnosu dane od vodičov malo plynúť do rozpočtu mesta.

Peniaze mali byť potom podľa Augustinič prednostne použité na opravu ciest v hlavnom meste. "Väčšina ciest v Bratislave je po dobe životnosti, keď naozaj nezačneme pracovať koncepčne, čoskoro môžeme niektoré cesty uzatvárať. Látať sa nedá donekonečna a mrzí ma, že si to poslanci NR SR neuvedomili," dodala Augustinič.

Návrh na rozdelenie dane vyšiel práve z dielne SaS, okrem toho navrhovali tiež požiadať o dotáciu jeden milión eur od kraja na opravu bratislavských ciest, čo je podľa Augustinič na dobrej ceste. Mestskí poslanci tiež zaviazali primátora Milana Ftáčnika, aby od vlády vyrokoval pre Bratislavu aspoň jeden milión eur z peňazí, ktoré vláda vyčlenila na pomoc samosprávam pri oprave ciest. Podľa Augustinič sú to však jednorazové dotácie, ktoré riešia iba havarijný stav ciest.

"Je to jednorazová pomoc a budúci rok bude Bratislava zápasiť s rovnakým problémom," dodala Augustinič. Opravou ciest zničených dlhou zimou sa zaoberali bratislavskí poslanci aj v marci na mimoriadnom zastupiteľstve. Vtedy na opravu výtlkov z rozpočtu vyčlenili jeden milión eur. Výtlky mesto opraví za peniaze, ktoré boli pôvodne vyčlenené na zaplatenie poplatkov Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) za odvádzanie vody z ciest.

SaS spustilo aj kampaň Iniciatíva za lepšie cesty v Bratislave, ktorou hľadajú podporu u verejnosti. Podľa Augustinič tak chcú vytvoriť tlak, aby sa problém so zlým stavom ciest riešil koncepčne a nie jednorazovými dotáciami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu