Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prešov schválil na opravu výtlkov ďalších 1,5 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválili na dnešnom rokovaní úpravu rozpočtu, v rámci ktorej bude možné na opravu výtlkov použiť ďalších 1,5 milióna eur.

Riaditeľ Správy a údržby ciest  (SÚC) PSK Vladimír Kozák po hlasovaní poslancov konštatoval, že peniaze sú určené na realizáciu rekonštrukcií havarijných stavov na cestách 2. a 3. triedy.

"Táto zima bola pre nás mimoriadne náročná. Ešte aj dnes ráno sme museli upravovať cesty, pretože v severných okresoch nasnežilo. Sme pripravení, hneď ako to dovolí počasie, okamžite sa pustiť do opráv vozoviek," povedal Kozák.

Základný návrh na zoznam úsekov, ktoré treba opravovať, je podľa neho pripravený, avšak bude potrebné urobiť ešte ďalší monitoring, pretože počasie a snehové zrážky nedovolili vyhodnotiť stav všetkých ciest.  

"Z pohľadu výtlkov to bola najhoršia zima, ja si takú nepamätám za posledných 20 rokov. V noci nám mrzne, najmä v severných častiach kraja a ľad roztiahne zrná, ktoré sú v obalenej zmesi a to spôsobuje výtlk za výtlkom," vysvetlil riaditeľ SÚC PSK.

Samosprávny kraj dostane vyše 1,4 milióna eur na opravy vozoviek aj od vlády SR, tie by sa však podľa Kozáka mali použiť na súvislejšie opravy úsekov, kde je evidentný rozpad cestnej siete. Okrem toho majú k dispozícii aj vlastné zdroje.

"Budeme musieť obmedziť iné činnosti, ale všetky výtlky a diery na cestách chceme zhruba do polovice leta zlikvidovať. Našou prioritou je v rámci rozpočtu nájsť na tieto práce prostriedky," konštatoval Kozák.

Poslanci dnes schválili vyše 200.000 eur na nákup techniky pre SÚC PSK. Malo by ísť o päť úžitkových motorových vozidiel na prepravu osôb a materiálu, ďalej šesť kusov dvojnápravových vozíkov na prepravu strojov. V rámci toho majú cestári schválené aj peniaze na zakúpenie frézy na asfalt, segmentovanej radlice a stroj na drvenie krovia, ktorý by sa mal využívať predovšetkým v popradskej oblasti.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu