Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na chov nebezpečných šeliem bude potrebný súhlas zastupiteľstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Chovatelia nebezpečných šeliem, ako tigre, levy či medvede, budú potrebovať pre svoju záľubu povolenie aj od obecného zastupiteľstva. Vyplýva to z novely zákona o veterinárnej starostlivosti od Jána Podmanického (Smer-SD), ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR.

V súčasnosti je potrebné v prípade záujmu o chov nebezpečného živočícha získať rozhodnutie príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Žiadateľ je zároveň povinný priložiť aj "vyjadrenie obce k chovu nebezpečných živočíchov". V zákone ani vo vyhláške však nie je bližšie špecifikovaný orgán obce, ktorý je oprávnený takéto vyjadrenie vydať, ani nie je jasná miera záväznosti takéhoto vyjadrenia pre obsah vydávaného rozhodnutia.

Podmanického novela tak rieši uvedený problém jednoznačnou požiadavkou pre chovateľa získať súhlas územne príslušného obecného zastupiteľstva v prípade záujmu o chov nebezpečného živočícha. Podľa poslanca možno predpokladať, že obecné zastupiteľstvo má ako orgán územnej samosprávy najväčší predpoklad na to, aby objektívne zhodnotilo dopad zriadenia takýchto chovných zariadení na kvalitu života obce a jej obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu