Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ZOMOS: Novela o obecnom zriadení poženie vodu na mlyn starostom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) kritizuje návrh novely zákona o obecnom zriadení, ktorý do parlamentu predložila skupina poslancov za stranu Smer-SD.

Podľa združenia navrhované zmeny majú posilniť postavenie starostov a primátorov pri menovaní a odvolávaní riaditeľov obecných firiem tak, že zastupiteľstvá prídu o právomoci pri ich menovaní. ZOMOS návrh vníma ako snahu o posilnenie právomocí starostov a primátorov v zmysle inštrukcií ZMOS-u.

"Už aj súčasný stav dovoľuje, najmä v malých obciach, beztrestne tento stav zneužívať v prospech mocenského postavenia mnohých starostov," vyhlásil predseda ZOMOS-u Vladimír Špánik. Návrhu novely vyčíta aj zníženie platov kontrolórov. Podľa Špánika má novela riešiť nezávislejšie postavenie kontrolórov, ktoré by ich oslobodilo od priameho vplyvu starostov a primátorov. Súčasné postavenie kontrolórov označil za schizofrenické s tým, že ich ako vedúcich zamestnancov volí a odvoláva zastupiteľstvo.

Špánik kritizuje aj navrhovaný spôsob znižovania poslancov zastupiteľstiev v obciach nad 10-tisíc obyvateľov. "Je to nezmyselné čiastkové riešenie, ktoré sa dá doriešiť jedine spustením toľko odkladanej reformy samosprávy dôkladnou municipalizáciou, ktorej sa stále všetky vlády vyhýbajú," uviedol Špánik. Ako dodal, ZOMOS by skôr uvítal doplnenie zákona o obecnom zriadení o priame sankcie za dnes úplne bežné nedodržiavanie jeho ustanovení starostami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu