Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nehoda pri pristátí: Galkovo lietadlo sa zrazilo s vtákom!

Galko zo Sarajeva na AN-26 pravdepodobne neodletí
Galko zo Sarajeva na AN-26 pravdepodobne neodletí (Zdroj: Topky.sk)

SARAJEVO - Vojenské lietadlo An-26 s ministrom obrany Ľubomírom Galkom na palube sa dnes zrazilo s vtákom. K incidentu došlo krátko pred pristátím na sarajevskom letisku, pasažieri však ohrození neboli. Minister pokračuje v návšteve, jeho cestu ale komplikuje skutočnosť, ze z Bratislavy bude pre poškodený trup zrejme potrebné poslať ďalšie lietadlo.

Pravdepodobne by malo ísť o L-410,  ktoré z bezpečnostných dôvodov dopraví delegáciu z Bosny a Hercegoviny do Chorvátska a späť na Slovensko. "Hľadáme náhradné riešenie, disponujeme špičkovými odborníkmi, ktorým plne dôverujeme," uviedol k situácii hovorca ministra Ivan Rudolf.

"Tesne pred pristátím sme sa zrazili s vtákom a došlo k menšej poruche lietadla, letecký úrad rozhodol, že lietadlo nás nemôže ďalej viezť a nemôžeme odletieť," opísal situáciu minister.

Ako dodal, "strach sme myslím nestihli mať, ale pocítili sme tesne pred pristátím, že došlo k nejakému menšiemu nárazu. ale hneď tesne potom sme pristali a nestihli sme k tomu pripísať nejaký väčší význam".

Vrtuľa lietadla po strete nie je v stave, že by lietadlo mohlo letieť s pasažiermi ďalej a letecký úrad pristúpil k takémuto rozhodnutiu, skonštatoval Galko.  Delegácia sa podľa neho dopraví pravdepodobne náhradným lietadlom: "Myslím si, že je to vec, nad ktorou sa netreba nejako hlboko zamýšľať, treba ju prijať, normálne pokračujeme podľa programu ďalej."

Slovensko sa tento rok stalo veliacou krajinou v južnej časti medzinárodnej operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine. Vojaci tak prevzali zodpovednosť aj za koordináciu aktivít s ostatnými zúčastnenými krajinami, udržiavanie kontaktov s miestnymi orgánmi a komunikáciu s veliteľstvom celej operácie.

Ministra Galka čaká v Campe Butmir prijatie u veliteľa EUFOR-u, prezentácia centra regionálneho veliteľstva a prehliadka pozorovateľského tímu.

Galko_Sarejevo

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu