Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Baškovi ľudia vyškrtli kritiku, stav armády je kritický, varuje Galko

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Stav ozbrojených síl je kritický a podľa rezortu obrany dokonca začína ohrozovať našu dôveryhodnosť u spojencov. "Žiaľ, situácia je taká vážna, že už iba s vypätím všetkých síl dokážeme plniť naše základné priority. Stav je kritický a treba to povedať nahlas," varoval dnes šéf rezortu. Súčasne pripomenul, že z minulej hodnotiacej správy rezortu vyškrtali všetky kritické postrehy s vysvetlením, že je predvolebný rok. "Boli to Baškovi ľudia," vyhlásil.

Ako vysvetlil, prioritami je účasť v medzinárodných operáciách, ochrana slovenského vzdušného priestoru a krízový manažment vrátane leteckej záchrannej a pátracej služby.

Komplexné hodnotenie ozbrojených síl podľa neho ukázalo, že najmä druhý polrok 2010 bol pre armádu zlý. Situácia si vyžiadala zavedenie krízového manažmentu pre zabezpečenie kľúčových úloh. Kým tohtoročná hodnotiaca správa ukazuje reálny stav ozbrojených síl, v minulom roku sa verejnosť podľa ministra pravdu nedozvedela.

"Vzhľadom na to, že bol predvolebný rok, na tých najvyšších úrovniach boli z tejto hodnotiacej správy vyškrtané všetky kritické postrehy, ktoré títo odborníci z rezortu dali s vysvetlením, že predsa v predvolebnom roku nemôže vyjsť takáto hodnotiaca správa. Boli to Baškovi ľudia," pripomenul.

"Aktuálne výsledky naznačujú, že so správou sa v minulosti skutočne manipulovalo," tvrdí súčasné vedenie rezortu.

V dôsledku výrazného zníženého rozpočtu sa spomalila transformácia, predovšetkým v oblasti modernizácie výzbroje a techniky. Výrazne poklesla aj úroveň prípravy personálu a výcviku.

Znepokojenie vyjadril počas štvrtkovej návštevy aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Pripomenul, že každý člen aliancie by mal vyčleniť na obranu dve percentá HDP. "Tie krajiny, ktoré na obranu dávajú v súčasnosti menej ako dve percentá, sa podľa tejto dohody majú maximálne snažiť priblížiť sa k nim," povedal šéf NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu