Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko má ďalšie prípady novej chrípky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva tento týždeň laboratórne potvrdil šesť prípadov pandemickej chrípky A(H1N1)2009. Od prvej identifikácie tohto vírusu chrípky bolo u nás potvrdených 1 179 prípadov nákazy.

Najviac ich bolo zaznamenaných v Bratislavskom kraji - 450, v Nitrianskom 158 a v Košickom kraji 136 prípadov. "Na Slovensku evidujeme celkovo 49 úmrtí osôb, u ktorých bol izolovaný pandemický vírus A(H1N1) 2009," informoval dnes hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Štyri úmrtia, pri ktorých zistili vírus tzv. prasacej chrípky, sa vyskytli v okresoch Bardejov a Košice, zhodne po tri v okresoch Veľký Krtíš, Lučenec a Poprad. Po dve úmrtia boli v okrese Prešov, Rožňava, Banská Bystrica, Kežmarok, Michalovce, Nitra, Stará Ľubovňa, Trnava, Senica, Poltár a po jednom v okrese Prievidza, Dolný Kubín, Komárno, Topoľčany, Svidník, Trebišov, Bratislava, Šaľa, Vranov nad Topľou, Žilina, Rimavská Sobota a Levice.

Doterajší záujem zdravotníkov o očkovanie pandemickou vakcínou je nízky, napriek tomu, že ich očkovanie je dôležité aj z hľadiska ochrany pacientov pred ochorením. Hlavný hygienik dnes vyzval obyvateľov Slovenska na očkovanie proti pandemickej chrípke. Od dnes je očkovanie prístupné pre všetkých záujemcov o očkovanie pandemickou vakcínou.

Regionálne úrady zaevidovali v piatom kalendárnom týždni osem prípadov ťažkých akútnych respiračných ochorení s pneumóniou (takzvaných SARI – Severe Acute Respiratory Infection), ktoré si vyžiadali hospitalizáciu. Spolu bolo od 3. novembra 2009, kedy sa tieto ochorenia začali monitorovať, do 4. februára nahlásených zo všetkých krajov Slovenska spolu 358 prípadov SARI. Virológovia vyšetrili 356 prípadov, z ktorých sa zatiaľ u 117 potvrdili pandemický vírus A(H1N1)2009. "Základné ochorenie, ktoré mohlo ovplyvniť klinický priebeh ochorenia malo 205 chorých, čo je 57,3 % z celkového počtu 358," uviedol Rovný.

V piatom kalendárnom týždni zaznamenali úrady 58 516 akútnych respiračných ochorení (ARO). Najčastejšie boli postihnuté deti do päť rokov. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom stúpla chorobnosť o 11,2 percentuálneho bodu. Komplikovaný priebeh ochorení malo len 2,5 percenta chorých. Ochorenia hlásilo 67 percent lekárov pre deti a dorast a 61 percent praktických lekárov pre dospelých. Najviac pacientov hlásili lekári v Nitrianskom a najmenej v Bratislavskom kraji. Ako chrípku a chrípke podobné ochorenia hlásili lekári 7 924 ochorení, čo predstavuje 13,5 percenta z celkového počtu akútnych respiračných ochorení. Tento týždeň sa pre zvýšený počet chorých neučilo v 36 materských školách a v 11 školách, z toho v deviatich základných.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu