Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet úmrtí s novou chrípku sa zvýšil na 48

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Počet úmrtí ľudí s potvrdenou nákazou novej chrípky sa na Slovensku v poslednom januárovom týždni zvýšil na 48. Vírusom typu A (H1N1) sa v krajine od vypuknutia celosvetovej pandémie nakazilo 1176 ľudí, pričom za uplynulý týždeň hygienici potvrdili 22 nových prípadov.

Dnes o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ). Najviac úmrtí, a to štyri evidovali zdravotníci na východe krajiny v Košiciach a Bardejovskom okrese; nasledovali okresy Lučenec, Poprad a Veľký Krtíš s tromi úmrtiami. Zástupcovia ÚVZ už skôr upozornili, že chrípková infekcia nemusí byť vo všetkých prípadoch bezprostrednou príčinou smrti nakazených; mohla však prispieť k zhoršeniu ich zdravotného stavu.

Najviac ľudí s potvrdenou nákazou takzvanou prasacou chrípkou zaznamenali hygienici v Bratislavskom (447), Nitrianskom (158) a v Košickom kraji (136). Pandemická vakcína je pre vybrané skupiny ľudí dostupná aj na Slovensku; v prvom kole očkovania bola ponúknutá zdravotníkom. Ich doterajší záujem bol však podľa úradu nízky.

Zástupcovia ÚVZ v minulosti odmietli špekulácie, že objednaná očkovacia látka nie je dostatočne bezpečná. Niektoré európske štáty pre slabý záujem o očkovanie zrušili objednávky vakcín proti novej chrípke, postup Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri takzvanej prasacej chrípke by mali preveriť nezávislí experti. Časť kritikov ju obvinila, že ochorenie precenila a podľahla tlaku farmaceutických firiem, ktoré profitujú z predaja vakcíny.

V poslednom januárovom týždni sa podľa hlásení lekárov zvýšil počet ochorení na sezónnu chrípku či ďalšie choroby dýchacích ciest o 16 percent oproti predchádzajúcemu obdobiu, zdravotníci zaznamenali 51.758 ochorení. Takzvané chrípkové prázdniny museli vyhlásiť na takmer troch desiatkach materských a siedmich základných školách; najviac škôlok bolo zatvorených v trenčianskom (9) a košickom (7) regióne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu