Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Úrad vlády zatiaľ nemusí zaplatiť milióny korún za Govnet

Úrad vlády
Úrad vlády

BRATISLAVA - Úrad vlády zatiaľ nemusí zaplatiť 135 miliónov korún (4,48 milióna eur) a úroky firme Kochmann Information System (KISS) za odstúpenie od zmluvy na informačný systém Govnet.

Okresný súd Bratislava I totiž bude musieť prípad opäť otvoriť, lebo podľa Krajského súdu rozhodol nesprávne. Potvrdil to hovorca súdu Pavol Adamčiak. Spor o Govnet v minulosti vyústil do odvolania šéfa Národného bezpečnostného úradu Jána Mojžiša.

"Dôvodom rozhodnutia odvolacieho súdu je, že súd 1. stupňa rozhodol na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu veci a nesprávneho právneho posúdenia. Zároveň odvolací súd zistil procesné pochybenie, ktoré malo za následok nesprávne rozhodnutie vo veci," povedal Adamčiak. Údajne napríklad nevypočul dôležitých svedkov. Proti rozhodnutiu Krajského súdu, ktorý rozsudok okresného súdu zrušil ešte koncom júla na neverejnom zasadnutí, sa nie je možné odvolať.

Úrad vlády minulý rok na jeseň prehral spor z čias pôsobenia predchádzajúceho kabinetu premiéra Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Okresný súd Bratislava I mu uložil, aby zaplatil firme za odstúpenie od zmluvy 135,3 milióna Sk ako náhradu škody a k tomu úroky z omeškania vo výške 10,87 percenta z tejto sumy, a to od 3. septembra 2002. Suma by sa tak navýšila o ďalšie desiatky miliónov korún.

Vláda odstúpila od zmluvy pre údajné bezpečnostné riziká zhotoviteľa. Firma KISS potom úrad zažalovala. Predtým uchádzala o zákazku v hodnote 2,5 miliardy Sk (podľa konverzného kurzu takmer 83 miliónov eur).

Pre Govnet vypukol pred šiestimi rokmi spor medzi bývalým premiérom Dzurindom a vtedajším šéfom Národného bezpečnostného úradu Mojžišom. Ten pochyboval o bezpečnostnej spoľahlivosti časti vtedajších vlastníkov firmy. Navyše tvrdil, že mu firma blízka premiérovej strane ponúkala úplatok 150 miliónov korún (podľa konverzného kurzu 4,9 milióna eur) za to, aby prehodnotil negatívne stanovisko k bezpečnostnej previerke firmy KISS. Na Mojžiša vraj naliehal aj sám Dzurinda, ktorý to však poprel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu