Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Slota nechce pustiť eurofondy úradu vlády

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Predseda SNS Ján Slota sa vyslovil proti presunu kompetencií pre koordinovanie prípravy a čerpania eurofondov z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR) na Úrad vlády SR.

Rezort výstavby riadi nominant SNS Igor Štefanov. Tieto kompetencie by podľa Slotovho presvedčenia mali zostať naďalej na ministerstve výstavby. "To by sa muselo meniť množstvo iných zákonov, keby sa to malo presunúť. Z úradu vlády by sa muselo stať ministerstvo, čo je nezvyklé na celom svete," povedal Slota.

Uvažované presunutie kompetencií pre eurofondy z rezortu výstavby na Úrad vlády SR je podľa šéfa národniarov v súčasnom volebnom období absolútne nereálne. "Musel by sa meniť zákon o eurofondoch, ktorý by musela schváliť Európska komisia. To je záležitosť po legislatívnej stránke rok a pol. Táto vláda tu bude ešte necelý rok, čiže je to nereálne teraz," dodal Slota. Podľa neho rozhodnutie o tom, kedy a na koho sa presunú kompetencie pre eurofondy, je potrebné nechať na budúcu vládu.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar k téme kompetencií pre eurofondy uviedol, že úrad vlády kedysi zastupoval SR pred Európskou komisiou. "Možná je aj koncepcia ministra pre európske záležitosti. Úrad vlády má isté kompetencie aj teraz, otázka je, ako sa využívajú, ako efektívne je to konanie," dodal Mečiar.

Vicepremiér a podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič, ktorý má v náplni práce aj eurofondy, je za to, aby sa kompetencie pre eurofondy vrátili spod ministerstva výstavby na Úrad vlády SR hneď po utvorení novej vlády po budúcoročných parlamentných voľbách. Okamžité vrátenie kompetencií nechce, pretože "rok pred voľbami otvárať kompetencie a meniť veci je niekedy neskoro". Podľa neho súčasná koalícia by sa však mala dohodnúť a takúto zmenu pripraviť pre budúcu vládu, aby zmena mohla platiť od júla 2010.

Čaplovič tvrdí, že úrad vlády je vhodnejším pre koordináciu eurofondov než ministerstvo výstavby. "Myslím si, že minister ťažko môže koordinovať, skôr je to cez Úrad vlády SR , či už na úrovni predsedu alebo podpredsedu vlády," povedal Čaplovič.

Podľa vicepremiéra správu eurofondov nechať na ministerstvo výstavby bolo chybou. "Myslím si, že to bolo nešťastné rozhodnutie, že sa to nevrátilo pod úrad vlády, ako to bolo za pána Hamžíka... Keby centrálny koordinačný orgán bol od začiatku pod úradom vlády, tak dnes by sme boli v inej situácii," priznal Čaplovič.

Strana premiéra Roberta Fica prichádza s touto požiadavkou po kauze ministrov za SNS, ktorí sú zapletení do škandalózneho nástenkového tendra, na ktorý Európska únia stopla peniaze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu