Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ľuďom z ÚV budú zvyšovať platy

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vybraní zamestnanci Úradu vlády SR majú dostávať vyššie platy. Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o štátnej službe. Za posunutie hlasovalo 82 zo 139 prítomných poslancov. Zvyšovanie platov o 20 percent sa má od júla 2010 týkať 124 ľudí.

Predkladateľ návrhu ministerstvo práce muselo vo vláde ustúpiť od skoršieho zvyšovania platov. "Keďže je hospodárska kríza a táto vláda nebude zvyšovať platy týmto úradníkom, tak účinnosť tohto ustanovenia je až od 1. júla 2010. Teda je na novej vláde, ktorá príde po parlamentných voľbách v júni 2010, či využije tento mechanizmus, pretože to neznamená automaticky - to je len nastavenie tarifných sadzieb," povedal 27. mája po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Nový zákon o štátnej službe zrovnoprávňuje vybraných zamestnancov ÚV SR, ktorý plnia osobitné úlohy, s ľuďmi z Kancelárie prezidenta SR, Národnej rady SR a ostatných orgánov štátnej správy, kde už takéto vyššie ohodnotenie je možné.

Poslankyňa za SMK Klára Sárközy v pléne kritizovala vládu, že chce zvyšovať platy úradníkom, ktorí sú blízki koaličným stranám. Podľa nej na ÚV SR nepracujú ani upratovačky, ktoré by neboli lojálne vládnym stranám. Monika Gibalová z KDH tvrdila, že v časoch krízy by očakávala zmrazovanie platov a nie ich zvyšovanie.

Podľa Gibalovej je zlé, že štátnym zamestnancom sa má spätne započítavať vzdelanie, pričom nový zákon o pedagogických zamestnancoch nepočíta s tým, že učiteľom sa zaráta vzdelanie, ktoré absolvovali v minulosti. „Nie je rovnako dôležité zatraktívniť aj toto povolanie?“ pýtala sa Gibalová. Jana Vaľová zo Smeru-SD oponovala, že úradníci musia mať dostatočne atraktívne platy. „Tento štát musí mať riadne zaplatených odborníkov,“ uviedla Vaľová.

Parlament v tajných voľbách rozhoduje o nových predsedoch piatich parlamentných výborov. Ágnes Biró má byť šéfkou Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a József Berényi predsedom Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien.

Poslanec za SNS Jozef Ďuračka kandiduje za predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo, životné prostredie a ochranu prírody. Poslanec za Smer-SD Juraj Horváth sa uchádza o post šéfa Zahraničného výboru NR SR. Poslankyňa za SDKÚ-DS Tatiana Rosová sa má stať predsedníčkou školského parlamentného výboru. Výsledky tajných volieb by mali v pléne oznámiť dnes popoludní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu