Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zloduch Jim Carrey sa snaží ošklbať trojicu sirôt

Film je nakrútený podľa mimoriadne úspešných detských kníh záhadného Lemonyho Snicketa. Zobraziť galériu (5)
Film je nakrútený podľa mimoriadne úspešných detských kníh záhadného Lemonyho Snicketa.

Kúzla, odvážne deti a vydarená knižná predloha. Nič vám to nepripomína? Fenomenálny úspech Harryho Pottera sa pokúša napodobniť ďalší film plný dobrodružstva a tajomna Rad nešťastných príhod.

Slovenská premiéra:
24. februára 2005

Žáner:
čierna komédia

Rozpočet na výrobu:
140 miliónov dolárov (4 miliardy korún)

Tržby za prvý mesiac:
111 miliónov dolárov (3,2 miliardy korún)

Koho uvidíte:
Jima Carreyho (Blbý a blbší), Juda Lawa (Návrat do Cold Mountain), Liama Aikena (Road to Perdition), Meryl Streep (Kramerová vs. Kramer)

O čo ide:
Film rozpráva o zvláštnej životnej ceste troch detí, ktoré stratili rodičov. Pri hľadaní domova zažívajú množstvo nádherných prekvapení i katastrofálnych neúspechov. To všetko pod dohľadom nového poručníka - ľstivého a prefíkaného strýka Olafa (Jim Carrey), ktorý je ochotný urobiť čokoľvek, aby získal ich dedičstvo. Deti sa však môžu spoľahnúť na svoju dômyselnosť i na kúzla. Toto im pomôže odhaliť, že pokiaľ držia spolu, tvoria rodinu.

Zo zákulisia:
Film je nakrútený podľa mimoriadne úspešných detských kníh záhadného Lemonyho Snicketa. "Prosil som ich, aby to nenakrúcali, alebo aby na to aspoň nedávali žiadneho dobrého režiséra. Takisto aby neobsadzovali žiadnych známych hercov a vôbec, aby sa žiadnu z mojich kníh nepokúšali sfilmovať," sťažuje sa Snicket. "Mojou poslednou nádejou je, že si veľa ľudí prečíta toto moje vyhlásenie, skúpia vstupenky na film a nepôjdu sa naň pozrieť." Samozrejme, nič podobné sa nestalo a film už stihol zarobiť viac ako 100 miliónov dolárov!

Dvojicu poručníkov osirelých detí si zahrali hviezdy prvej veľkosti - Jim Carrey a Meryl Streep. Pre Carreyho bol gróf Olaf lákavou hereckou príležitosťou, pretože obsahoval množstvo charakterov v jedinej postave. "Olaf je súčasne megaloman, psychopat, ktorý si nie je istý absolútne ničím - a hlavne mi umožnil, aby som si robil srandu," hovorí Carrey. Meryl Streep si zahrala nervóznu tetu Josephine, ktorá nikdy nezapne radiátor zo strachu, že by mohol explodovať. "Okamžite som sa zamilovala do tejto osoby, ktorá sa bojí úplne všetkého," hovorí herečka.

Violeta, Klaus a Sunny Baudelairovci - to sú tri deti, okolo ktorých sa to všetko točí. Violeta (Emily Browning) je najvynaliezavejším štrnásťročným dievčaťom, aké kedy svet poznal. Violetin mladší brat Klaus (Liam Aiken) vo svojich dvanástich rokoch prečítal viac kníh než mnohí ľudia za celý svoj život. A nakoniec je tu ich najmladšia sestra (hrajú ju dvojčatá Kara a Shelby Hoffmanové), roztomilé bábätko, ktoré síce vydáva len škreky, ale tým Violeta a Klaus rozumejú.

Náročné vo flime boli najmä zvláštne efekty a dekorácie. Meryl Streep súhlasí: "Dekorácie boli vytvorené naozaj majstrovsky. Pohybujem sa v tomto prostredí už 30 rokov a z tejto stránky bol tento film určite najzaujímavejší."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu