Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Otec so synom išli na túru: Neskutočný objav pod vodopádom, videli ste už niečo také?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

ARGYLL - Dvojici turistov sa začiatkom roka naskytol jedinečný pohľad. Na úpätí malého vodopádu si všimli pomaly sa otáčajúci ľadový kotúč. Objekt pripomínal mimozemské vzdušné plavidlo, na čo upozornil aj jeden z komentujúcich. Podľa odborníkov však bola dvojica svedkom niečoho úplne iného.

Tridsaťdvaročný Dan Brown, ktorý objavil záhadný rotujúci disk ľadu plávajúci pod vodopádom, ohúril milovníkov prírody. Druhého januára šiel so svojím otcom na túru na vrch Beinn Bhuidhe v škótskom Argyll, keď náhodou narazili na roklinu, kde zbadali pomaly sa otáčajúci ľadový kruh. 

Otec so synom išli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Byť v blízkosti niečoho tak pokojného a dokonale tvarovaného bolo neskutočné. Vzali sme si so sebou horské bicykle a niesli sme ich po vodnej dráhe. Viditeľnosť nebola skvelá, ale asi po hodine a pol prestalo snežiť a oblačnosť sa začala uvoľňovať," opisuje Brit. Vtedy si všimli, ako sa na úpätí vodopádu pomaly otáča ľadový kotúč. "Ani jeden z nás nikdy nič podobné nevidel. Bol to dokonalý kruh ľadu, ktorý sa pomaly otáča vo vode." 

Otec so synom išli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ľudia sú z tohto zvláštneho javu rovnako unesení. "Je to neuveriteľné, naozaj nádherný pohľad," napísal jeden z komentujúcich. Brown pôvodne predpokladal, že bizarný úkaz vytvoril prúd na dne vodopádu. Neskôr však zistil, že išlo o ľadový kotúč. Štúdia z roku 2016 naznačila, že prúdy pravdepodobne napomáhajú vzniku takýchto diskov a zmeny teploty ich udržiavajú v rotácii. Teplá voda je menej hustá ako chladnejšia, takže keď sa ľad topí a klesá, vytvára pod diskom vír, ktorý spôsobuje jeho rotáciu. Čím je voda teplejšia, tým rýchlejšie sa disk otáča. 

Predstavitelia britskej meteorologickej služby Met Office uviedli, že ľadové kotúče sú vzácnym javom, ktorý sa zvyčajne vyskytuje vo veľmi studených oceánoch a jazerách. "Najčastejšie ich možno vidieť v Baltskom mori a okolo Antarktídy, ale relatívne často sa tvoria aj na Veľkých jazerách v Spojených štátoch a Kanade." 

Viac o téme: VodopádTuristiTúraĽadový kotúč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu