Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Úžasný objav vďaka satelitným FOTO: Z vesmíru odhalili v Antarktíde niečo, čo tam ešte nikto nevidel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vedci na základe satelitných snímok objavili v Antarktíde novú kolóniu tučniakov cisárskych. Minulý piatok to uviedli bádatelia z Britského antarktického prieskumu (BAS) pri príležitosti Svetového dňa povedomia o tučniakoch.

Po objavení novej kolónie sa zvýšil celkový počet hniezdisk tučniakov na pobreží Antarktídy na 66, uvádza BAS. Nachádza sa v nej približne 500 jedincov. Vedci analyzovali snímky Služby Európskej únie pre klimatickú zmenu (Copernicus; C3S) a spoločnosti Maxar. 

 

Scientists have discovered a new emperor penguin colony at Vergler Point, Antarctica 🐧 They used satellite mapping...

Posted by British Antarctic Survey on Friday, January 20, 2023

Novú kolóniu sa podarilo odhaliť v lokalite Vergler Point na západe Antarktídy vďaka tzv. guánu, čo sú nahromadené exkrementy tučniakov. Majú hnedastú farbu, a preto je ich ľahké spozorovať na bielom snehovom pozadí. Vedci však upozorňujú, že novoobjavená kolónia je relatívne malá a oblasť, v ktorej sa nachádza, je negatívne ovplyvnená nedávnym úbytkom ľadovej plochy. 

Tučniaky cisárske (lat. Aptenodytes forsteri) sú najväčšie z osemnástich druhov tučniakov. Dorastajú až do výšky 1,2 metra a na rozmnožovanie potrebujú morský ľad. Žijú v odľahlých oblastiach, kde môže teplota dosahovať až mínus 60 stupňov Celzia, preto je náročné ich skúmať. Pri hľadaní nových kolónií sa používajú vesmírne družice. Agentúra AFP uvádza, že pri súčasnom trende úbytku morského ľadu v dôsledku klimatickej zmeny je možné, že do konca tohto storočia bude až 80 percent kolónií tučniaka cisárskeho na pokraji vyhynutia.

Viac o téme: TučniakAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu