Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci vydláždili cestu predčasným voľbám: Úprava ústavy prešla 92 hlasmi!

Parlament bude hlasovať o úprave ústavy pre predčasné voľby. Zobraziť galériu (16)
Parlament bude hlasovať o úprave ústavy pre predčasné voľby. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Celý parlament sa počas utorkového rokovania zaoberal rozpravou k jedinému bodu - ústavná úprava na skrátenie volebného obdobia. Na túto zmenu bolo treba aspoň 90 poslancov. To sa nakoniec aj s dvojhlasným náskokom podarilo, a parlament tak odobril túto úpravu. Septembrovým predčasným voľbám, ktoré presadzuje aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) tak zrejme už nič nestojí v ceste.

VIDEO Reakcia OĽaNO po hlasovaní:

Koaličné OĽaNO na čele s Matovičom je rado, že schválili zmenu ústavy a zakotvenie volebného systému (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

VIDEO Poslanci schválili úpravu ústavy:

Poslanci odobrili v parlamente úpravu ústavy cez 92 hlasov, predčasné voľby tak budú zrejme v septembri (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


  • poslanci schválili úpravu ústavy v kontexte skrátenia volebného obdobia 92 hlasmi, o predčasných voľbách tak bude môcť rozhodnúť sám parlament
  • pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej prešiel rovnako 92 hlasmi
  • o konkrétnom termíne volieb sa bude ešte rozhodovať počas štvrtkového rokovania v pléne, už teraz sa však predpokladá septembrový termín, ktorý razí koalícia na čele s premiérom
  • prezidentka Zuzana Čaputová schválený ústavný zákon už aj podpísala

Aktualizované 15:40

Schválenú zmenu mala už na stole aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá konala skutočne expresne a zmenu schválila. "Dovoľte mi informovať Vás, že prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dnes schválený ústavný zákon, ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. v znení neskorších predpisov," odkázal médiam jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža
Zobraziť galériu (16)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Aktualizované 12:40

Pozrite si kompletný výpis z hlasovania o úprave ústavy v zmysle skrátenia volebného obdobia.

Poslanci vydláždili cestu predčasným
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: NR SR)

Poslanci vydláždili cestu predčasným
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: NR SR)

Aktualizované 12:31

Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka dodáva, že aj poslanec Tomáš Valášek ako ich člen prispel k schváleniu úpravy ústavy.

 

Svetlo na konci tunela. Bývalá koalícia našla dosť hlasov a otvorila cestu k predčasným voľbám. V PS sme tento návrh...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Wednesday, January 25, 2023

Aktualizované 12:22

Výrok v uznesení bude musieť podľa Kolíkovej obsahovať termín volieb, ale aj obdobie, v ktorom má predseda parlamentu deň konania volieb vyhlásiť. Uznesením sa určí skorší termín volieb do NR SR. Ich vykonaním uplynie aktuálne volebné obdobie. Kolíkovej pozmeňujúci návrh obsahuje aj zakotvenie princípu pomerného zastúpenia volebného systému a jedného volebného obvodu pre voľby do NR SR v ústave, čo bolo podmienkou OĽaNO. Do ústavy majú doplniť ustanovenie, že poslanci sú volení podľa zásad pomerného zastúpenia.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (16)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Aktualizované 12:16

O uznesení, ktorým sa má skrátiť volebné obdobie parlamentu, majú poslanci rokovať vo štvrtok (26. 1.). Informoval o tom v pléne Boris Kollár. Uznesením sa má určiť termín predčasných parlamentných volieb. Strany bývalej koalície sa dohodli, že by mali byť 30. septembra. Vo štvrtok o 10.00 h by mali poslanci zaradiť do programu schôdze návrh uznesenia. Hlasovať o ňom by sa mohlo podľa Kollára v utorok (31. 1.).

Poslanci vydláždili cestu predčasným
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 12:02

Opozícia počas hlasovania v pléne rozprestrela dve slovenské zástavy.

Poslanci vydláždili cestu predčasným
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 11:53

Strana Smer-SD reaguje na dnešné hlasovanie v parlamente. Opozičná strana si myslí, že týmto krokom si vládna koalícia "urobila z ústavy trhací kalendár".

Koalícia sa podľa vyhlásenia opozičného Smeru po úprave ústavy vykašľala na ľudí (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 11:44

Poslanci schválili skrátenie volebného obdobia cez úpravu ústavy pomocou 92 hlasov.

Poslanci vydláždili cestu predčasným
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: NRSR)

Podstatou schválenia tejto zmeny ústavy umožní predčasné voľby po rozhodnutí parlamentu, a teda nie za pomoci vyvolania takejto úpravy po rozhodnutí v prípadnom referende.

Aktualizované 11:43

Poslanci pomocou 92 hlasov posunuli zákon o ústavnej úprave do tretieho čítania.

Aktualizované 11:41

Samostatný návrh Juraja Šeligu o Špeciálnej prokuratúre a Špecializovanom trestnom súde neprešiel, za bolo len 72 poslancov.

Aktualizované 11:40

Pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej prešiel 92 hlasmi. Na jeho znení sa dohodli strany bývalej koalície. Skrátiť volebné obdobie NR SR sa bude dať len uznesením. Návrh uznesenia bude môcť predložiť najmenej pätina poslancov, teda 30 zákonodarcov.

Aktualizované 11:13

Hlasovanie sa napriek avizovanému času (11:00) nezačne načas. Poslanci sa pomaly zbiehajú do pléna. Hlasovanie sa nakoniec posúva o 15-minútovú prestávku na poradu klubov, čo následné ešte umožní záverenčné vystúpenia pred hlasovaním. S procedurálnym návrhom prišiel poslanec Robert Fico (Smer-SD), pričom Boris Kollár ako predseda NR SR tento návrh odobril.

Na podnet poslanca Fica sa hlasovanie o úprave ústavy ešte presunulo o niekoľko minút (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci vydláždili cestu predčasným
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci vydláždili cestu predčasným
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 10:31

Už aj Budajova Občiansko-demokratická platforma, ktorá vzišla z OĽaNO, má podľa lídra Kristiána Čekovského pochybnosti o tom, že by mohlo dôjsť k zvratu vzťahov v koalícii, a preto sú ochotní podporiť septembrový termín predčasných volieb. Šanca na zmenu ústavy tak stúpla. "Sme ochotní podporiť septembrový volebný termín. Je to termín, do ktorého môžeme mať nádej, že sa demokratické sily zosilnia a vykonajú takú reflexiu, ktorá presvedči voličov, aby dali šancu pozitívnemu vývoju Slovenska," povedal Kristián Čekovský. ODP zároveň podporí doplnkový návrh Juraja Šeligu na podporu a ústavné zotrvanie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaný trestný súd.

Poslanci vydláždili cestu predčasným
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Na to, aby sa robila reforma systému, na to musí v každej krajine "dozrieť doba"," reagoval Ján Budaj na otázku, či by sa mal meniť volebný systém.

Poslanci vydláždili cestu predčasným
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

VIDEO Vyjadrenie Občiansko-demokratickej platformy pred hlasovaním:

Budajova Občiansko-demokratická platforma podporí septembrový termín predčasných volieb (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


Matovič sa vrátane premiéra Hegera dožaduje septembra

Termín predčasných parlamentných volieb treba oddialiť na september, aby mali orgány činné v trestnom konaní (OČTK) časový priestor na vyšetrovanie zločinov. V pléne počas diskusie k novele Ústavy SR povedal líder OĽaNO Igor Matovič. Poslanci po 19.00 h v utorok túto diskusiu ukončili. Hlasovať o novele sa bude zrejme dnes o 11.00 h.

Matovič pripomenul kauzy počas vlád Smeru-SD, kritizoval, ako spravovali štát, a hovoril o zločinoch. "Keď chceme, aby boli vyšetrené, potrebujeme dať časový priestor orgánom činným v trestnom konaní, aby vaše zločiny a vašich poskokov mohli vyšetrovať. Aj tie tri mesiace sa rátajú," odkázal opozícii.

Matovič je presvedčený, že na zmenu ústavy v prípade predčasných volieb je dostatok poslancov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predčasné voľby sú podľa Matoviča "veľmi zjednodušene" o tom, že mafia po nich túži, aby sa cez ne dostala k moci. "Je úplne prirodzené od nás ostatných, ktorí sme svojho času vytvorili vládnu koalíciu, na základe ktorej ešte vládne vláda, že budeme tomu brániť a budeme sa snažiť tento termín maximálne oddialiť," vyhlásil.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (16)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Pripomenul krízy za uplynulé tri roky, ktoré vyvolávajú frustráciu. Obdobie do volieb treba podľa neho predĺžiť, aby ľudia videli, čo znamená, keď politici nekradnú a opäť vyhrali voľby. Smeru-SD a súčasnému Hlasu-SD odkázal, že sa k moci nevrátia, hoci argumentujú počtom voličov, ktorí sa zúčastnili na referende. "Budeme robiť všetko pre to, aby sme zobudili zvyšných 3,2 milióna ľudí," dodal. Poslankyňa Romana Tabák (Sme rodina) mu odkázala, že táto vláda urobila všetko pre to, aby sa "Hlasosmer" vrátil k moci, a to spôsobom komunikácie.

Parlament začal schôdzu, na ktorej chce upravovať ústavu na skrátenie volebného obdobia (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Sme rodina prišla s ďalším pozmeňovákom

V závere utorkového rokovania predložil k novele ústavy Miloš Svrček (Sme rodina) ďalší pozmeňujúci návrh. Reagovať má na aktuálnu situáciu. "Potrebujeme do ústavy zakotviť možnosť skrátiť si volebné obdobie," podčiarkol. Keďže podľa vlastných slov aktuálne nevie, v akej podobe novela napokon prejde, predložil pozmeňujúci návrh. Navrhuje, aby novela nadobudla účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov. Namiesto ústavného zákona chce ustanoviť možnosť skrátiť volebné obdobie NR SR uznesením, a to trojpätinovou väčšinou hlasov.

Poslanci vydláždili cestu predčasným
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

Viac o téme: HlasovanieMária KolíkováSkrátenie volebného obdobiaParlamentústavná zmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu