Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Blinken verí, že vstup Fínska a Švédska do NATO bude schválený čoskoro

Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

WASHINGTON - Spojené štáty sú presvedčené, že členstvo Fínska a Švédska v Severoatlantickej aliancii bude čoskoro schválené aj napriek meškaniu ratifikácie v Turecku a Maďarsku. Vo štvrtok to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informovala agentúra AP.

Blinken sa vo štvrtok vo Washingtone stretol s ministrami zahraničných vecí Švédska Tobiasom Billströmom a Fínska Pekkom Haavistom. "Obe krajiny podnikli významné konkrétne kroky na splnenie svojich záväzkov vrátane bezpečnostných obáv zo strany nášho spojenca, Turecka," uviedol Blinken. Verí preto, že obavy Ankary budú v blízkej budúcnosti vyriešené. Okrem Turecka prístupové protokoly Švédska a Fínska dosiaľ z 30 členských krajín NATO neratifikovalo Maďarsko, ktoré avizovalo, že tak urobí na prvom parlamentnom zasadnutí po začiatku budúceho roka.            

"Som presvedčený, že NATO čoskoro formálne privíta Fínsko a Švédsko ako svojich členov," povedal šéf americkej diplomacie na tlačovej konferencii s Billströmom a Haavistom. Blinken tiež uviedol, že plán ruského prezidenta Vladimira Putina oslabiť Severoatlantickú alianciu zlyhal. "V skutočnosti NATO len posilnil a zväčšil," dodal.

Blinken verí, že vstup
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

Švédsko a Fínsko po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu prehodnotili svoju dlhoročnú politiku vojenskej neutrality a požiadali o členstvo v NATO. Ankara však ich vstup brzdí a obe krajiny obviňuje, že nezohľadňujú hrozby, ktoré pre Turecko predstavujú kurdskí militanti a ďalšie skupiny, ktoré pokladá za teroristické. Od Štokholmu a Helsínk očakáva zákrok proti týmto skupinám a tiež zrušenie zákazu predaja zbraní do Turecka. Billström uviedol, že čoskoro navštívi Turecko, aby pokračoval v rozhovoroch s tureckými predstaviteľmi o ich obavách. "Dúfam, že aj výsledok tejto diskusie nás posunie vpred," dodal. 

Viac o téme: NATOŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu