Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vianočný príhovor švédskeho premiéra: Upozorňuje v ňom na vážnu situáciu v krajine

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson (Zdroj: Facebook/Ulf Kristersson)

KODAŇ - Nový švédsky premiér Ulf Kristersson vo svojom prvom vianočnom príhovore vykreslil pochmúrny obraz Švédska ako krajiny s vysokou úroveň násilia páchaného zbraňami. Informuje o tom správa agentúry DPA.

"Švédsko je vo veľmi vážnej situácii," povedal Kristersson, ktorý sa ujal funkcie v polovici októbra, pričom ho podporila aj krajne pravicová strana. Premiér poukázal na tri krízy, ktoré podľa neho podkopávajú bezpečnosť v krajine: prudký nárast násilia gangov, ruská invázia na Ukrajinu a celoeurópska energetická kríza.

Niekoľko násilných incidentov v priebehu jedného roka

Aj keď je Švédsko často vnímané ako mierumilovná krajina, v skutočnosti v žiadnej inej krajine EÚ nie je taká vysoká úroveň násilia ako vo Švédsku, povedal Kristersson. Od začiatku roka do polovice decembra zomrelo vo Švédsku podľa neho pri 378 incidentoch spáchaných strelnými zbraňami 60 ľudí a 104 ich utrpelo zranenia. Na porovnanie: v Dánsku a Nórsku zaznamenali iba štyri úmrtia v každej krajine a iba dve vo Fínsku. V meste Södertälje neďaleko Štokholmu zastrelili tento rok zatiaľ toľko ľudí ako v celom Londýne, dodal premiér.

Viac o téme: NásilieZbranePríhovorUlf KristerssonŠvédsky premiér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu